Митов: България е суверенна държава, НС и кабинетът решават кое е най-добро
Митов: България е суверенна държава, НС и кабинетът решават кое е най-добро / снимка: БГНЕС

България е суверенна държава и законно избраните й парламент и правителство решават кое е най-добро за нея и нейните граждани. Това заявява министърът на външните работи Даниел Митов в коментар, разпространен от делегацията на България в НАТО, по повод проекта "Южен поток".

Министърът участва в срещата на своите колеги от държавите от алианса в Брюксел. Заедно с това, България е член на ЕС, който функционира на базата на общоприети и изработени съвместно от държавите членки закони, норми и правила, допълва министърът по повод намеренията на Русия да прекрати проекта. Отказът от реализиране на проекта "Южен поток" в рамките на ЕС е показателен за това, че Русия не е склонна да се съобрази със законите, функциониращи на територията на ЕС. Решението на България да изисква достъп до тръбата на "Южен поток" за други доставчици е взето от българските власти, защото защитава българските интереси, отбелязва министърът.

Приемаме едностранното решение на Руската федерация, изразено от президента Владимир Путин, за преустановяване на проекта "Южен поток" и в същото време изразяваме учудване от начина, по който то бе направено, както и от отсъствието на желание да бъдат използвани утвърдените двустранни дипломатически канали, посочва министър Митов.

За да бъде реализирано подобно политическо намерение на практика трябва междудържавното споразумение между България и Русия за изграждането на газопровода да бъде денонсирано, както и руските акционери в българо-руското дружество "Южен поток" да предприемат действия за неговото закриване. Очакваме да видим, дали руската страна ще предприеме подобни действия, тъй като досега няма документално заявена позиция, уточнява министърът.

Източник: БТА