Овчаров за съдбата на „Южен поток: България получи това, което искаше
Овчаров за съдбата на „Южен поток: България получи това, което искаше / снимка: БГНЕС

Проектът „Южен поток" през България вече е приключен - ходовете на страната ни очевидно са вече изчерпани и тя ще търпи над 600 млн. долара загуби годишно. Това коментира в интервю за Дарик бившият икономически и енергиен министър Румен Овчаров след новината от вчера, че Русия се отказва от „Южен поток".

"Не знам какво чакат управляващите. Според мен България искаше нещо и го получи", каза Овчаров и цитира сентенцията "Ще получиш това, което искаш, за да разбереш, че никога не си го искал".

Управляващите направиха което зависеше от тях и под ръководството на Бойко Борисов и ГЕРБ вече провали три огромни геостратегически проекта, които биха направили България изглеждаща съвсем по различен начин и в икономически, и в геостратегически, и в политически план, каза Овчаров, визирайки петролопровода Бургас-Александруполис, проекта за АЕЦ "Белене" и "Южен поток". По думите му тъжното е, че "си плащаме и огромни пари за "тези успехи".

По повод на появили се коментари на заявката за спиране на проекта "Южен поток" от руската страна Овчаров направи аналогия със ситуацията от преди повече от 15 години и изграждането на газопровода "Син поток": "Същите псевдоанализатори ги слушахме и през 1998 година, когато твърдяха, че Русия няма къде да отиде, никакъв "Син поток" не може да бъде построен, така че руският транзит за Турция задължително ще минава през България. Не се случи така. Русия си направи "Син поток" и сега вместо България да транзитира 27-28 млрд. куб. м газ за Турция, ние транзитираме 13-14 млрд. куб. м, а останалите минават през "Син поток", който на практика бе построен с неплатените на България транзитни такси".

За Овчаров проектът "Южен поток" вече е приключил. По думите му, ако се изпълни анонсът за морски газопровод по Черно море от Русия до Турция с капацитет от 63 млрд. куб. м (колкото Южен поток), по-голямата част от които след това да минават през Гърция към Европа, това би било убийствено за България. По думите на Овчаров това ще означава, че сегашният транзит, който минава през страната ни не само за Турция, но и за Гърция и Македония - около 17-18 млрд. куб. м газ годишно, и той вече няма да тече по български тръби. Това би означавало 130-140 млн. долара годишни загуби за България и тежки социални проблеми за 1200 души, работещи сега в оператора за газорленосната мрежа "Булгартрансгаз", цитира данните по памет бившият енергиен министър.

Според Овчаров не можем да имаме никакво алиби. "Това, че самият Брюксел играе изцяло по свирката на САЩ е факт. Но факт е също така, че част от европейските държави защитават и отстояват интересите си", каза Овчаров.

Бившият енергиен министър смята, че двойните стандарти на Брюксел в случая са очевидни, а по думите му друг е въпросът, че отново ние пак ще плащаме.

Чуйте интервюто с Румен Овчаров в radio.dariknews.bg