България не може да очаква компенсации от ЕС за спирането на Южен поток
България не може да очаква компенсации от ЕС за спирането на Южен поток / снимка: Guliver/Getty Images

Не съществува правна рамка за компенсации заради спирането на проекта за изграждането на газопровода "Южен поток". Това заяви на пресконференция Ана Итконен, говорител на Европейската комисия по въпросите на енергетиката. Така тя отговори на въпрос дали България може да очаква да бъде компенсирана заради обявеното от Москва спиране на проекта, предаде БТА.

Сигурността и солидарността са основна част от европейския енергиен съюз, отбеляза говорителят. Тя не се ангажира с оценка дали с изявленията на руския президент Владимир Путин проектът е "мъртъв".

Позицията на ЕС не е променена, газопроводите в Общността трябва да бъдат строени и използвани по европейското законодателство. Тези, които са в противоречие с него, застрашават вътрешния пазар, посочи Итконен.

Тя отбеляза, че на обявената за 9 декември среща на министрите на енергетиката на държавите от ЕС, които попадаха в трасето на тръбопровода, само ще бъде обсъдена новата ситуация "без нищо драматично".

ЕК продължава обичайния си дипломатически диалог с Русия и никога не е била против изграждането на проекта, само е настоявала за спазването на европейското законодателство, поясни Итконен. Проучваме отговора на българските власти по откритата наказателна процедура по "Южен поток", процедурата продължава, добави тя в отговор на въпрос.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че при сегашните условия не може да продължи реализацията на проекта Южен поток. Той посочи, че няма разрешение за газопровода от България, която през юни замрази проекта по искане на Еврокомисията, тъй като газопроводът не отговаря на изискванията на Брюксел. Шефът на Газпром Алексей Милер обяви "Южен поток" за закрит, а Путин посъветва България да търси от ЕС компенсации за пропуснати ползи, които той изчисли на 400 млн. евро годишно.