Румен Петков: Със спирането на „Южен поток България става зависима от Украйна
Румен Петков: Със спирането на „Южен поток България става зависима от Украйна / снимка: БГНЕС

С вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за спиране на проекта „Южен поток" ние трябва да сме съвършено наясно, че България става зависима държава, заяви в Добрич зам.-председателят на АБВ Румен Петков. „Неизграждането на „Южен поток" ни поставя в абсолютна зависимост от Украйна. Това е катастрофа за българската икономика и за тази катастрофа трябва да се търси отговорност", каза Петков.

По думите му с решението „Южен поток" да заобиколи България във всички случаи цената на газта ще стане неконтролируема, защото тя вече няма да зависи само от България и Русия, а и от трети фактори. Според Петков България днес няма полезен ход.

„Аз продължавам да питам президента Плевнелиев и българското правителство има ли писмо от Газпром, в което Булгаргаз се осведомява, че се въвежда в действие клаузата за предплащане на газта, поради задлъжнялостта на Булгаргаз към Газпром. Има ли проблем, свързан с взаимоотношенията между Газпром и украинския транспортьор на газта и това може ли да повлияе по някакъв начин върху обезпечаването на енергийната сигурност на страната ни", посочи още Петков.

Той отбеляза, че има достатъчно основания да счита, че такова писмо съществува и че ако тази клауза бъде въведена, доставката на газ за България може да спре.

„На консултацията, която президентът проведе с всички парламентарно представени политически сили съм задал въпроса и съм получил отговор, че такова писмо има, но е важно българското общество да знае, защото тези неща между четири стени нямат стойност, когато гражданите не знаят пред каква заплаха са изправени", заяви още Румен Петков.

Други новини от Добрич