Плевнелиев: Решението за Южен поток е изцяло в ръцете на Русия и ЕС
Плевнелиев: Решението за Южен поток е изцяло в ръцете на Русия и ЕС / снимка: БГНЕС
Плевнелиев: Решението за "Южен поток" е изцяло в ръцете на Русия и ЕС
76705
Плевнелиев: Решението за "Южен поток" е изцяло в ръцете на Русия и ЕС
  • Плевнелиев: Решението за "Южен поток" е изцяло в ръцете на Русия и ЕС

Отключването на проекта "Южен поток" е в преговорите между Европейския съюз и Русия и в желанието на Русия да се съобрази с европейското законодателство.

Това е мнението на президента Росен Плевнелиев, който твърди, че засега Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с европейското законодателство.

Според държавния глава в момента никой не може да прецени дали печелим или губим от спирането на проекта, тъй като договор за приходи от "Южен поток" страната ни нямала и всичко било в зоната на хипотетичните калкулации.

"Решението за "Южен поток" е изцяло в ръцете на Русия и на ЕС. Особено, обръщам внимание, че Русия, ако се съгласи с европейското законодателство, аз не виждам кой ще възрази на този проект. Същевременно към момента Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с европейското законодателство", каза Плевнелиев.

Той вярва, че решаването на "Южен поток" е изцяло в ръцете на Русия. По думите на президента, към момента никой не може да прецени дали печелим или губим от преустановяването на проекта. "Искам да припомня, че договор за приходи от "Южен поток" България няма", каза Плевнелиев.

Той посочи, че не знае какво България би спечелила от "Южен поток" и призова, ако някой знае, да извади доказателство и да посочи.