Димитров: Русия не се е отказала от „Южен поток, това е тактически ход на Путин
Димитров: Русия не се е отказала от „Южен поток, това е тактически ход на Путин / снимка: БГНЕС, архив

„Русия в никакъв случай няма да се откаже от „Южен поток". Това заяви Мартин Димитров, заместник-председател на енергийната парламентарна комисия, в реакция на вчерашната новина, че Москва спира проекта за газопровод.

„Това е тактически ход от страна на Владимир Путин и на Русия. В никакъв случай те не са се отказали от „Южен поток". Евентуално отклонение и минаване на трасето през Турция би оскъпило проекта поне два или може би три пъти, което би го направило икономически невъзможен, а не неефективен. И в момента има такава тръба - това е „Син поток", който минава през Турция и той не може да бъде запълнен", изтъкна Димитров пред Нова телевизия.

Според него, това не е нищо повече от тактически ход, който има за цел да увеличи натиска върху България и върху Европейската комисия за това да има „Южен поток", той да бъде построен и българското правителство да отстъпи.

„Ще видите, че след този ход на Москва ще има истерия в България и много хора ще призоват да приемем всички руски предложения, защото иначе ще изгубим и нямаме избор. А всъщност имаме избор. Русия иска да строи „Южен поток". Просто това трябва да се случи по европейските правила и да бъде икономически ефективно за България", категоричен беше Димитров.

Източник: NovaNews.bg