Руската Държавна Дума определи решението на Путин за „Южен поток като резонно
Руската Държавна Дума определи решението на Путин за „Южен поток като резонно / снимка: БГНЕС, архив

Решението на президента на Русия Владимир Путин за прекратяване на проекта "Южен поток" и пренасочване на енергийните ресурси по други направления бе определено от Държавната Дума (долната камара на руския парламент) като "актуално и резонно".

В същото време в руския парламент отбелязват, че проектът няма да бъде напълно забравен и Русия може да се върне към него, когато Европа го преосмисли. Такова мнение изказа зам. председателят на комитета по природни ресурси и екология Валерий Язев от Единна Русия.

"При такова отношение към нас, имам предвид санкции и т. н. и с това съпротивление, с което се сблъскваме при приемането на решения за "Южен поток", решението на президента е актуално", каза депутатът.

Той отбеляза, че не е необходимо Русия да се бори с нежеланието на Европа да осигури собствената си енергийна сигурност и затова президентът напълно правилно е изразил общата позиция по този въпрос.

"Днес не искате, не е и нужно, утре ще дойде време когато сами ще поискате", каза той по адрес на европейците.

В същото време Язев подчерта, че не се говори за пълно закриване на темата "Южен поток". "Ще почакаме, ще дойде време, когато Европа ще преосмисли /позицията си/ и ще се върнем към това решение", изрази увереност той.