Тристранният съвет не стигна до единодушие за подкрепа на проектобюджетите
Тристранният съвет не стигна до единодушие за подкрепа на проектобюджетите / снимка: БГНЕС
Тристранният съвет не стигна до единодушие за подкрепа на проектобюджетите
76642
Тристранният съвет не стигна до единодушие за подкрепа на проектобюджетите
  • Тристранният съвет не стигна до единодушие за подкрепа на проектобюджетите

Правителство, синдикати и работодатели не успяха да постигнат консенсус по основните параметри на бюджета за следващата година, както и по мерките в бюджета на общественото осигуряване. Синдикатите категорично отхвърлиха предвиденото замразяване на доходите и планираното вдигане на възрастта и стажа за пенсия с четири месеца от началото на 2015 г.

Бизнесът упрекна управляващите в запазването на мярката първите три дни от болничните да се поемат от работодателите и изрази несъгласие с предвиденото увеличение на минималните осигурителни доходи в отделните сектори с по 4 процента. В понеделник, на извънредно заседание, правителството ще гласува законопроекта за бюджета, а в сряда той ще бъде внесен за разглеждане в парламента.

Синдикатите се обявиха против премахването на мярката за връщане на данъка върху минималната работна заплата и призоваха за преразглеждане на силно намалените разходи, които могат да се компенсират с допълнителни приходи.

„И да бъдат намерени възможности за едно по-видимо и ясно движение на доходите, започвайки с минималната работна заплата. Естествено и с тези доходи, които се определят пряко от правителството в бюджетните системи”, заяви Пламен Димитров от КНСБ.

Запазва се и несъгласието на синдикатите с промяната в условията за пенсиониране на трета категория. Нужна е истинска реформа, обясни Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”.

„Увеличението на стаж и възраст за пенсионирането не е реформа. Реформа ще бъде, ако там бъде направено нещо друго, нещо различно, което ще направи системата по-работеща в интерес на хората, а не само на фискалния резултат”, заяви Манолов.

От Българската стопанска камара изразиха разочарование, че бюджетът не залага на никакви реформи.

„Ние очаквахме от това правителство действително да има смелостта да започне с реформите. Това, че ще дадете десет места по-малко за администрация, това означава да се съкрати 13-ата работна заплата или да се съкратят кухите места, които не са заети. Ние искаме колко души ще бъдат съкратени от администрацията, колко хора ще отпаднат на основата на деактуализация и на по-добро управление”, коментира Данев.

Финансовият министър Владислав Горанов отправи послание към социалните партньори, което получи коментар от вицепрезидента на „Подкрепа” Димитър Манолов: „Все пак трябва определена доза смирение към усилията на правителството да съществува. Защото много трудно щеше да се прави бизнес сега, ако ние с Ивайло Кафин не бяхме в момента на тази маса”.