ЕК състави нов проектобюджет
ЕК състави нов проектобюджет / снимка: БГНЕС, архив

Европейската комисия съобщи, че е съставила нов бюджет за 2015 г., след като правителствата на държавите от ЕС и Европейският парламент не успяха да се споразумеят по-рано този месец.

В новия бюджет са предвидени плащания със 141,3 млрд. евро по-малко, което е само 0,7% повече в сравнение с миналата година. В предишния вариант на бюджета плащанията трябваше да се увеличат с 3,3% в сравнение с предходната година.

Страните членки и европарламентът ще възобновят преговорите, след като те не успяха да се споразумеят на 18 ноември.

„Новите предложения за бюджета взимат предвид гледището на Европейския парламент и на Съвета на страните членки, като дават основа за възобновяване на преговорите”, каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК по бюджета и човешките ресурси.

Обсъждат се още плащанията за неплатените през годините сметки, които според някои възлизат на 30 млрд. евро. Комисията е предложила да покрие част от тези средства, като на преден план бъдат поставени научните изследвания, образованието и подкрепата за малкия и средния бизнес.

„Това няма да се отрази на националните бюджети заради неочакваните приходи, най-вече от глоби”, наложени на компании, нарушили антитръстовите правила на ЕК, съобщи комисията. Според страните членки обаче смятат, че приходите от европейски глоби принадлежат към националната хазна и ще се противопоставят на комисията по този въпрос.

Без споразумение относно бюджета на 1 януари ЕС ще може да харчи само една дванадесета месечно от сегашния си бюджет докато не се одобри новия бюджет.

Източник: БГНЕС