Министър Вучков готов да докладва на закрито заседание случая Лясковец
Министър Вучков готов да докладва на закрито заседание случая Лясковец / снимка: БГНЕС, архив

На едно закрито заседание на Народното събрание аз съм готов да предоставя цялата информация по наистина приключила проверка на Дирекция Инспекторат на МВР на събитията около случая „Лясковец”. Това каза в Благоевград министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Така той отговори по повод казаното днес от ген. Атанас Атанасов, че ще иска от МВР подробна справка по случая. Според генерала част от виновните по случая са се отървали ненаказани, а са наказани невинни.

„През последната година имиграционният натиск не е спирал, изграждането на защитно съоръжение, макар и с дължина само от 30 км намалява натиска с 30%. От една страна не може да обвиняваме нашите турски съседи, защото там има 20 милиона имигранти, но в същото време се надявам да намерим финансиране, административни усилия и организация, за да продължим изграждането на това преградно съоръжение с още 131 км. Така че имиграционен натиск има, но ние като общество и държава трябва да сме готови да поемем този натиск”, заяви още Вучков.

„Мен като министър ме тревожи, че във всеки един момент на българо-турската граница има около 1400 полицейски служители, 900 от тях са от вътрешността на страната, 400 на гранична полиция, които се ротират през две седмици. Силно се надявам да започнем да строим това преградно съоръжение, та поне част от тях да върнем в страната”, коментира той въпроса за имиграционния натиск.

Министърът на вътрешните работи говори и за предстоящите законодателните промени, свързани с МВР. „Много е важно да възстановим конкурсното начало за растеж в кариерата на МВР, балансиращата роля на президента за назначаване не само на главния секретар на министерството, но и за председателя на ДАНС. Много е важно да върнем една такава полицейска структура като БОП в структурите на МВР, и да подкрепим синдикалната дейност, което ни е много необходимо”, каза той.

Министър Вучков каза, че има един момент, който той ще помоли парламента да изпълни като ангажимент, а именно-да уеднакви държавната служба в МВР с всички останали видове държавни служби - в ДАТО, в разузнаването в ДАНС. „Не може да има напрежение между отделните звена само заради това, че са подчинени на различни видове държавни служби”, категоричен бе министър Вучков.

Вучков бе в Благоевград, за да връчи наградите за студентско есе на тема: „Насилието над жените - моето не”. Той бе организиран от депутата от ГЕРБ Даниела Савеклиева. Той връчи първата награда в конкурса на Борислава Стоянова, в който участваха 42 студенти от Благоевград.