Преработеното тази година грозде е над два пъти по-малко от 2013 г.
Преработеното тази година грозде е над два пъти по-малко от 2013 г. / снимка: БГНЕС, архив

Преработеното тази година грозде у нас е 109 000 тона, което е над два пъти по-малко в сравнение с 2013 г. Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след откриването на традиционното Дефиле на младото вино в Стария град.

По думите на министъра, българските производители изпращат най-тежката си земеделска година от гледна точка на агрометеорологичните условия. Поздравления за тези, които са произвели реколта, сигурно с много разходи и огромни усилия, надявам се поне винопроизводителите да получат добра цена, допълни министър Танева. Тя уточни, че държавните помощи, които се предлагат у нас, са нотифицирани и специална подкрепа извън помощта за напълно пропаднали площи, няма.

Министър Танева припомни, че общият бюджет на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България е в размер на над 133 млн. евро. Програмата предвижда подкрепа и за промоционални програми, като в момента се работи по шест такива проекта. Интересът към програмата е огромен и вярвам, че пакетът от мерки ще доведе до конкурентноспособност на българското вино на пазарите, които има и тепърва ще има, допълни министър Танева.

Източник: БТА