Ердоган: Чужденците не обичат мюсюлманите, а парите им
Ердоган: Чужденците не обичат мюсюлманите, а парите им / БГНЕС

Турският президент ислямист Реджеп Тайип Ердоган отново отправи атака към Запада с извода, че западните страни "не ни харесват" и били по-заинтересовани от парите на мюсюлманските страни, съобщи в. "Хюриет".

"Само ние можем да решим проблемите си. Говоря открито: чужденците обичат петрола, златото, диамантите и евтината работна ръка на ислямския свят. Те обичат конфликтите, сблъсъците и кавгите в Близкия изток. Вярвайте ми, те не харесват нас",. Това заяви Ердоган на Постоянния комитет за икономическо и търговско сътрудничество на Организацията Ислямска конференция /COMCEC/ в Истанбул.

"Те изглеждат като приятели, но те ни искат мъртви, искат да виждат нашите деца да умират. Колко дълго ще приемаме този факт", попита още турският държавен глава. Ердоган подчерта, че близкоизточните страни могат да решат техните проблеми със собствени сили без никаква помощ от Запада.

"Единственото условие за преодоляване на кризата в ислямския сват са единството, солидарността и съюзът Вярвайте ми, можем да разрешим всеки проблем тогава, когато сме единни. Ислямските страни, които напоследък се развиват икономически, успоредно с това преживяват най-голямата хуманитарна и политическа криза в историята си". Според думите на турския президент ако ислямските страни се обединели те можели да сложат край на кръвопролитията в Ирак и убийствата на сирийски деца.

Ердоган не пропусна да отговори на критиките в западни медии заради твърдението му, че мюсюлмански изследователи са пътували до Америка близо три века преди експедицията на Христофор Колумб. "Аз съм мишена на тежки критики от страна на западните медии. Само защото повторих факт, основан на научно изследване, станах мишена на западните медии, както и на чужденци, сред които има хора, страдащи от егоцентризъм".

Ердоган предизвика разнопосочни реакции по-рано през ноември с изявлението си, че Америка е била открита от мюсюлмани през XII век. Но не пожела да уточни защо твърдението му се базира на противоречиви и неясни източници, които са малко известни на широката общественост.

Източник: БГНЕС