Как се живее с минимална работна заплата от 340 лева?
Как се живее с минимална работна заплата от 340 лева? / БГНЕС
Синдикати и работодатели в спор за минималната заплата
76630
Синдикати и работодатели в спор за минималната заплата
  • Синдикати и работодатели в спор за минималната заплата

Как се оцелява с 340 лева на месец? Ако трябва да сме „екзактни", човек, който се разписва месечно под заплата 340 лева, всъщност получава чисто 266.53 лева. А какво става когато пристигнат сметките за ток, парно, вода и лекарства? Пред Дарик икономистът Мика Зайкова определи Бюджет 2015 не просто като постна пица, а като дупка в кутията на пицата.

Икономистът Мика Зайкова обясни, че замразяването на минималната работна заплата на 340 лева няма да доведе до положителни резултати за икономиката ни догодина. След приспадане на всички данъци, хората, които получават минимална работна заплата реално разполагат с 266.53 лева на месец. Това е с 20 лева под определения праг на бедност в България. "Това, че се замразява заплатата за 2015 година на практика означава, че този, който работи на 340 лева, ще получи чист доход с 266.53 лева, тоест 20 лева по-малко, отколкото е прагът на бедност за 2015 година. Ние ще увеличим работещите бедни. Но най-голямата беда е в това, че и без това затрудненото и намиращото се едва ли не на кота нула потребление, ще потъне. Нито синдикатите, нито работодателите, няма български гражданин, който да иска от българския постен бюджет да плаща версиите на някакви крадци. Защото вече пицата не е постна, а представлява дупка в кутията на пицата. И човек, който работи и работи 8 часа,  как той ще плати ток, парно, не знам какво още, ще гледа деца, ще ги храни пълноценно? Как да стане? Как няма да увеличим работещите бедни"?

Според изпълнителния председател на БСК Божидар Данев не трябва да има увеличение на минималната работна заплата, защото ако тя е 400 лева, каквото е искането на синдикатите, ще доведе само до негативни ефекти. "Когато говорим за ръст на минималната работна заплата ние никога като че ли не обсъждаме регионалното влияние върху тази минимална работна заплата. Може би българската общественост не е информирана, че ако средната работна заплата в град София е 1070 лева, във Видин тя е 564 лева. Тоест въвеждайки минимална работна заплата от 400 лева ние обричаме на фалит малкия и средния бизнес в регионите, в който средната работна заплата е 564 лева и засилваме драстично мобилността на човешкия ресурс, най-съществения ресурс, към 5-те големи града - София, Варна, Пловдив, Бургас. Вие добре знаете какво е положението.Тоест ние ще продължаваме да обезлюдяваме страната, ще продължаваме да обезкървяваме регионите и ще продължаваме да закриваме малкия и среден бизнес в тези региони. Не може един малък хотел, който е във Видин или в Лом, Дулово да си позволи минимална работна заплата 400 лева. Трябва да закрием в други ден и малките магазини. Това означава, че ние срутваме и стопанската инфраструктура в тези региони, обслужването. И подобни мерки са крайно непродуктивни за една модерна икономика, която претендира да бъде част от европейското пространство".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров за пореден път обясни през седмицата, че минималната заплата у нас трябва да стане 400 лева. Синдикатите са на мнение, че вдигането на доходите е определящо за стимулиране на потреблението, което пък ще ни спаси от продължаващата дефлация. "За нас е реалистично и постижимо от 1 януари догодина да говорим за 400 лева минимална работна заплата. И затова ние настояваме за подобно число. То ще даде глътка въздух за всички работещи бедни. В момента над 200 000 души получават тази минимална работна заплата, която в момента се плаща около 340 лева. Ако тя се предвижи на ниво 400 лева, разбирате, че това ще има изтласкващ ефект на всички доходи да вървят нагоре, за да могат да останат сегашните нива. Тоест тези, които получават 400 лева, като заплата, няма да могат и не трябва да останат на минимална заплата в следващите години. Това за нас е пътя, който да стимулира договарянето на по-високи доходи, по две причини. Не само, защото хората са бедни и могат да получават повече, от икономическа гледна точка, защото няма алтернатива подобна политика".

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова обясни, че това не е кой знае какъв проблем за бюджета, защото касае частния сектор, понеже са малко хората в държавната администрация, които работят за 340 лева на месец. Ето какво обясни в началото на седмицата пред Дарик Менда Стоянова: "Смятам, че е много висок и много рязък скок. И тук не говорим за хората, които примерно от 340 лева сега ще вземат 400 лева, а говорим вече за съотношения на останалите заплати спрямо минималната работна заплата, за да се запазят тези съотношения. Защото, разбирате, че хора, които получават минимална работна заплата обикновено са хора без кой знае какво образование и квалификация, както и хора, които работят в браншове, където производителността е ниска и оттам няма и средства за тези работни заплати. Но за да се запази съотношението между тях и останалия персонал, явно подобен скок трябва да има и в другите работни заплати".

Как се живее с минимална работна заплата от 340 лв.? Повечето от хората не са оптимисти за бъдещето. "Не може да се преживява с тези пари, дори три пъти по толкова да са е трудно едно семейство с малки деца да оцелее, смята млад мъж. Според него става въпрос за физически начин на живот, а думата духовно изобщо не стои. "България е много далеч, връща се назад". Друг млад човек също не вярва, че нещата ще се променят: "Аз не вярвам вече. Не съм оптимист. Аз съм оптимист в битовия си живот, защото заработвам добре, но иначе не съм оптимист. Нацията е заплашена". А възрастна жена сподели: "Не мога да разбера какъв е смисълът на толкова много заеми, когато младите хора не могат да оцелеят. Преди всичко трябва да оцелее този народ, за да има държава и тези, които правят бюджета да получават заплата. Най-напред трябва за хората да се мисли и то за младите, които са бъдещето на България. Очакваме някои ден негативните прогнози да станат положителни".

На фона на споровете „за" или „против" увеличение на минималната работна заплата с 60 лева за 200 хиляди българи по официални данни, които в сивия сектор са много повече, остава отново въпросът не как ще живеят, а как да оцелеят.