Путин: Западът поощряваше „Ислямска държава“, сега тя е основна заплаха
Путин: Западът поощряваше „Ислямска държава“, сега тя е основна заплаха / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю за Анадолската агенция, че главната заплаха за изострянето на обстановката в Сирия и в съседните страни е дейността на "Ислямска държава" и на други групировки, на които "Западът е залагал", съобщи ТАСС.

"Ситуацията в Сирия, както и преди, остава опасно сериозна. И ние добре разбираме какво тежко бреме е за Турция продължаващият в съседните страни кръвопролитен конфликт. При това главната заплаха за по-нататъшното изостряне на обстановката там и в други съседни държави е дейността на т. нар. "Ислямска държава" и други радикални групировки, на които активно залагаха някои западни държави, заиграваха с тях и ги поощряваха", посочва в интервюто Путин, който на 1 декември ще посети Турция.

Руският президент отбеляза, че от самото начало на сирийската криза Русия последователно полага усилия за нейното мирно политическо решаване от самите сирийци, чрез вътрешен диалог, без предварителни условия и диктат отвън.

Президентът на Руската федерация определи борбата с екстремистите в страните от Близкия изток като един от приоритетите на международната общност.

Разглеждаме борбата с терористите и екстремистите в обхванатия от сътресения регион на Близкия изток и Северна Африка, включвайки естествено Сирия, като една от приоритетните задачи на международната общност. Ние сме убедени, че усилията по възпирането на тази заплаха трябва да се основават на решенията на Съвета за сигурност на ООН, строгото спазване на нормите на международното право, преди всичко на принципите на държавния суверенитет и ненамеса във вътрешните работи на държавите и, което е важно, прозрачно и без скрит дневен ред, подчерта Путин.

Руският президент призова също да се премине от санкции към търсене на решения.

Натискът със санкции нанася не само пряка икономическа вреда, но и заплашва международната стабилност, заяви още Владимир Путин, изразявайки надежда, че здравият разум ще надделее. Призоваваме да преодолеем порочната логика на ограниченията и заплахите и да започнем да търсим взаимноприемливи решения на натрупалите се проблеми, допълни той.

Източник: БТА