ВиК - Добрич не планира увеличение на цената на водата
ВиК - Добрич не планира увеличение на цената на водата / dariknews.bg

ВиК - Добрич не планира увеличение на цената на водата до края на следващата година, съобщи пред Дарик управителят на водното дружество инж. Димитър Радушев. Той обяви, че в следващите няколко месеца ще се работи активно за подобряване процеса по управление на водите и намаляване на физическите загуби на вода. Така по думите му ще осигури непрекъснато водоподаване в региона като едновременно с това ще се намалят разходите за електроенергия. „Дано да успея да върна нещата поне на нивото, на което ги оставихме, докато аз бях главен инженер, а дружеството се управляваше от Радослав Русев”, отбеляза новоназначеният шеф на ВиК. Той подчерта обаче, че става въпрос за дълъг процес, който зависи от състоянието на помпените агрегати, тръбната система и електосъоръженията, които се използват. Важно е да се работи основно на нощната енергия и в никакъв случай да не се допуска консумация на върхова енергия, допълни Радушев.

Към момента ВиК - Добрич има 8 млн. лева несъбрани задължения от клиенти. За други 4 млн. лева срещу некоректните платци са заведени дела, някои от които вече са приключили. Управителят на ВиК подчерта, че ВиК стига до съд в краен случай, след като не успее да постигне споразумение за разсрочено плащане с длъжниците.

По отношение на запорираните от НАП сметки на дружеството заради дългове Радушев обяви, че към днешна дата вече има сключено споразумение за разсрочено плащане. ВиК - Добрич има натрупани от години задължения в общ размер от 5 млн. лева към Басейнови дирекции за неплатени такси водоползване и около 1 млн. за неплатени осигуровки. По думите на Радушев обаче запорът е бил наложен основно заради това, че в продължение на 9 месеца не са плащани осигуровки.

Освен към НАП водното дружество има дълг от 200 000 лева към ДКЕВР за такси, 400 000 към Енерго Про, 1 526 000 към Енергийна група и още близо 2 000 000 лева към други контрагенти.