Татяна Сърбинска с приз „Почетен гражданин на Благоевград”
Татяна Сърбинска с приз „Почетен гражданин на Благоевград” / Община Благоевград - пресцентър
Татяна Сърбинска с приз „Почетен гражданин на Благоевград”
76624
Татяна Сърбинска с приз „Почетен гражданин на Благоевград”
  • Татяна Сърбинска с приз „Почетен гражданин на Благоевград”

Народната певица и бивш солист на Ансамбъл Пирин Татяна Сърбинска бе удостоена със званието "Почетен гражданин на Благоевград".

Решението бе взето по  време на общинска сесия, като "за" предложениетоп на кмета Атанас Камбитов гласуваха 32-ма общински съветници. Признанието към делото на Сърбинска се оказа изненада за самата нея. "Не очаквах да бъда удостоена с такъв приз. Огромно благодаря на жителите на Благоевград, града, който безкрайно много обичам!”, каза през сълзи народната певица.

Татяна Сърбинска живее от дълги години в САЩ. Тя пристигна в България специално за 60-годишния юбилей на ансамбъл "Пирин".

Татяна Тодорова Сърбинска е музикален педагог и изпълнител, автор на известната народна песен „Катерино моме“. Завършила е Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Няколко години е солистка в ансамбъл „Пирин", с който пее в най-големите зали по света – „Ла Скала", „Ковънт Гардън", „Карнеги Хол", „Кенеди център".

През 1991 г. се премества да живее в САЩ, където е и до момента. Преподава в Бостънската консерватория и Консерваторията на Нова Англия. Там певицата продължава да се занимава дейно с български фолклор – създава и ръководи 3 формации, които интерпретират наша народна музика. През 2004 г. е удостоена с наградата "Уоми - Вашингтон" за световен музикален вокалист. Това е едно от най-високите отличия на 68-годишната Сърбинска, която има особени заслуги за музикалното развитие на Благоевград.

В звуковия файл: Христина Шопова, директор на дирекция "Хуманитарни дейсности", предстая част от биографията и постиженията на Татяна Сърбинска