Откъде идва изразът сульо и пульо?
Откъде идва изразът сульо и пульо? / Thinkstock/Getty Images

Откъде идва изразът "сульо и пульо"?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Кратката форма на отговора гласи, че идва от тъмните времена на политическата некоректност. А дългата форма следва сега. Още от памтивека обществото се е деляло на класи, а класите са означавали качество. Качествените хора се издигат нагоре, а онези, които остават долу са, уви, некачествени, дъното на обществото, утайката. Под утайка се разбира не толкова изпадналите извън закона, престъпниците, защото те не се класират в обществото изобщо, те нямат място в него. Утайката са бедните и социално слабите, ударените от съдбата. Днес им казваме хора в неравностойно положение. Но едно време никой не е бил толкова нежен към тях. Доста религиозни учения се основават на това, че и тези хора имат нужда от справедливост. Вземете Библията. Там съществуват над 500 стиха, посветени на бедните, слепите и хромите. Библията учи, че и за тях има надежда. Не тук, не на този свят, уви, но на другия. Там ще са блажени бедните духом, и жадните, и гладните. Ето защо и месията може да цери болни, слепите проглеждат, хромите прохождат.

Но извън религиозното човеколюбие в народната традиция тези хора продължават да са си най-низшата прослойка. И когато дори те присъстват някъде, означава, че цялото общество е там. Това може и да е в позитивен смисъл, но най-често не е. Ето затова се казва "куцо, кьораво и сакато се е събрало". Ироничен библейски цитат в някакъв смисъл, дори богохулство, защото куцото и сакатото също са част от божиите създания. Но обществото ги отхвърля малко или много. Сега да си дойдем до сульо и пульо. Това пак е забавна римувана двойка, която означава същото. Сульо е изсуленият, дрипавият. От суля се, суря се - падам, свличам се, хлъзгам се. Сульо е разпасания, дрехите му висят на парцали. Пульо е този, който се пули, защото не вижда, слепият. Сульо и пульо означават буквално бедняка и слепеца. Когато се каже, че са се събрали сульо и пульо, означава, че са дошли и най-низшите, дори дрипльовците и слепците. Друг подобен израз е от "кол и въже". Да събираш някого от кол и въже означава, че преди това той е бил на кол или въже. Може да има животински нюанс. Този някой е като животно, дори е животно, вързан е бил за въже или за кол, а може да има и наказателен смисъл. До такава степен искаш да присъстват всички, че взимаш и такива, които е трябвало да са на въжето или на кола, буквално последната измет.

Събрани от кол и въже обаче е по-тежък израз, защото тези са съвсем последната цедка, докато сульо и пульо са просто социално слабите и инвалидите. В някакъв смисъл, ако за една партия гласува сульо и пульо, това означава, че тя е социална, дори в известен смисъл е носител на библейски ценности. И ето как в част от предизборните слогани на политическите субекти, съвсем естествено, би трябвало да гласят: "Ние ще се грижим за сульо и пульо, за нас трябва да гласува куцо, кьораво и сакато". Но партиите не могат да надскочат социалното си лицемерие, а пък нали трябва да са политически коректни. Ето защо продължават да разчитат на фалшивото качество, а сульо и пульо продължават да си си обидни квалификации.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук