ПМГ В. Друмев за втори път са първeнци в Цветната олимпиада
ПМГ В. Друмев за втори път са първeнци в Цветната олимпиада / снимка: организатори

44 ученици са победителите в „Цветната олимпиада“ от Великотърновска област. Част от тях бяха наградени лично от гласовете на „България си ти!“ – популярната изпълнителка Сантра, както и от „човека оркестър“ Васко Иванов-Декстър. Звездите предизвикаха аплодисментите и усмивките на ученици, учители и родители в Голямата зала на Община Велико Търново вчера. А в края на проявата музикантите връчиха заедно с председателя на Сдружение „България си ти!“ инж. Димитър Куцаров и купите на училищата с най-активно участие в съревнованието.

На първо място се отличиха за втора поредна година възпитаниците на ПМГ „Васил Друмев“, второ място зае ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, трето – Старопрестолна гимназия по икономика. Другите училища, които се включиха в съревнованието, са: СОУ „Владимир Комаров“ – Велико Търново, СОУ „Вичо Грънчаров“ – Горна Оряховица, ПГМСС „Никола Златарски“ – гр. Златарица, СОУ „Николай Катранов“ – Свищов, ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново, ДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов, ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – Горна Оряховица, СОУ „Бачо Киро“ – Павликени.

Победителите получиха грамоти и награди лично от зам.-кмета Ганчо Карабаджаков, началника на РИО Розалия Личева, директорът на Дирекция „Образование“ в общината Пенка Игнатова и др. В програмата на награждаването се включиха и артистични деца от региона. Концертът бе открит от изпълнение на „Полегнала е Тодора“ от Група за автентичен и обработен фолклор. Второкласничката Преслава Георгиева възхити всички с песента „Мой стих“. Полина Петрова впечатли гостите с таланта и артистичните си умения а Милица Мартинова вдигна на крака цялата зала и събра бурните й аплодисменти.

„Цветна олимпиада“ е съревнование между ученици от 8 до 12 клас по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии. През 2014/2015 учебна година състезанието ще обхване всички области в страната. „Цветна олимпиада“ тази година е в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН и Националния дворец на децата. Тя се осъществява със съдействието на РИО на МОН и в партньорство с Българска академия на науките, Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература. През април победителите от цялата страна ще се съревновават в национален онлайн кръг.