ОПЕК няма да намали добива на петрол
ОПЕК няма да намали добива на петрол / снимка: БГНЕС

Цената на суровия петрол от бенчмарковия сорт Brent намаля до нов четиригодишен минимум, след като на срещата на петролния картел ОПЕК се взе решение на този етап да не бъде намаляван добивът с цел задържане на цената, съобщи Ройтерс.

Запитан дали според него картелът е трябвало да намали добива си, министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими отговори: „Това е правилното решение”, допълва dnevnik.bg.

Фючърсите Brent загубиха 2,50 долара за барел до цена от 75,25 към 17.00 ч., но през деня стойността им достигна 74,36 долара за барел - най-ниската от август 2010 г. насам. Американският петрол WTI поевтиня с 2,19 долара, до 71,50 за барел.

Основният фактор при вземането на решението е Саудитска Арабия, чиито големи валутни резерви й позволяват да устои на ниските цени и да запази пазарния си дял при настоящия обем на производството.

Страните от Персийския залив засега предпочитат да поддържат ниските цени, които ощетяват най-вече по-малките износители като Венецуела и Иран, които няма да са в състояние да балансират бюджетите си при цена под 100 долара за барел.

Ройтерс съобщи, че външният министър на Венецуела Рафаел Рамирес е напуснал срещата видимо ядосан и е отказал да коментира решението.

Основният фактор за спада в цените от юни насам беше увеличаването на добива на шистов петрол в САЩ и свитото търсене на редица големи икономики, най-вече Китай. Решението да не се намалява добивът на практика означава, че започва съревнование за пазарен дял между страните от Персийския залив и западните производители.

Министърът на петрола на Кувейт Салех ал-Омаир заяви, че ОПЕК ще трябва да приеме пазарната цена на петрола, независимо дали тя е 60, 80 или 100 долара за барел. Иракският му колега Адел Мехди добави, че според него дъното на цената ще бъде около 65-70 долара за барел.

Ценова война би означавала, че част от бъдещите проекти за разработка на шистов петрол ще станат нерентабилни, което ще намали конкуренцията за продукцията на ОПЕК в дългосрочен план, пише Ройтерс.