Здравната каса ще прекратява договори на болници заради недоволни пациенти
Здравната каса ще прекратява договори на болници заради недоволни пациенти / снимка: БГНЕС, архив
Здравната каса ще прекратява договори на болници заради недоволни пациенти
76616
Здравната каса ще прекратява договори на болници заради недоволни пациенти
  • Здравната каса ще прекратява договори на болници заради недоволни пациенти

Здравната каса ще може да прекратява договорите си с болници, лични лекари и зъболекари, когато е налице системно неудовлетворение на пациентите от тях. Това е една от мерките, които предлага Министерството на здравеопазването, за намаляване на разходите и за реализиране на икономии в бюджета на здравноосигурителната институция. Отстъпките за онколекарства пък ще се договарят задължително по централизиран път, посочват от ведомството.

Във връзка с изготвянето на бюджета на Здравната каса за 2015 г., който днес бе приет от надзорния съвет на институцията, от Здравното министерство предвиждат пакет от мерки за ограничаване на разходите за здраве. Освен за онколекарства, централизирано ще се договарят отстъпки и за медикаменти за домашно лечение, като целта била да се постигне баланс между финансовите възможности на касата и възможностите на доставчиците на тези лекарства.

Здравната каса ще се задължи да проучва удовлетвореността на пациентите от изпълнителите на медицинска помощ и когато се констатира системно недоволство, тя ще може да прекратява договори. Друга мярка, която от ведомството предлагат, е от началото на 2016 г. да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски, с 10% годишно до 2020 г.

Към момента здравната вноска за групите лица, които държавата осигурява, се заплаща наполовина, което създава условия за натрупване на дефицит в системата на здравното осигуряване.

От министерството са убедени, че въпросните мерки ще гарантират, че средствата на касата за следващата година ще бъдат достатъчни и няма да е необходима актуализация на бюджета.