Системата за случайно разпределение на делата не е надеждна, констатира министър Иванов
Системата за случайно разпределение на делата не е надеждна, констатира министър Иванов / снимка: БГНЕС
Системата за случайно разпределение на делата не е надеждна, констатира министър Иванов
76609
Системата за случайно разпределение на делата не е надеждна, констатира министър Иванов
  • Системата за случайно разпределение на делата не е надеждна, констатира министър Иванов

Има нарушения в процедурата по разпределение на делото за фалита на КТБ. Констатацията идва от проверката, която специална комисия от Висшия съдебен съвет започна по случая на 13 ноември. В доклада на кадровиците са посочени сериозни пропуски в системата за случайно разпределение на делата в Софийския градски съд.

Ясен отговор на въпроса има ли манипулация в избора на съдия по делото „КТБ” обаче все още няма. Правосъдният министър Христо Иванов заяви, че проблемът със системата е игнориран през годините и ВСС си е затварял очите.

В проверката, с която ВСС натовари трима от членовете си, се включи и външния експерт от Министерския съвет Васил Величков. Сред неговите констатации в заключителния доклад е и тази, че системата не е достатъчно надеждна и може да се манипулира от всеки потребител с достатъчно технологични познания. Повод за проверката станаха съмнения, изборът на съдия-докладчик по делото за фалита на КТБ е направен чрез вмешателство в системата за случайно разпределение на делата Law Choise.

Протоколът от първото разпределение на делото беше изпратен със закъснение до ВСС и ръководството на Софийския градски съд обясни това с временно прекъсване на интернет връзката в Съдебната палата. Проверката на комисията обаче е показала, че това не е вярно. Въпреки тревожните констатации в доклада, сигурни доказателства за манипулация в избора на съдия по делото не са открити, обясни Галя Карагьозова от ВСС, която е участвала в комисията. Мерки срещу ръководството на СГС няма да бъдат предприети.

Въпреки това някои от членовете на съвета, сред които и правосъдният министър Христо Иванов, се обединиха около становището, че проблемът със системата за разпределение на делата на случаен принцип е сериозен. Дали е имало манипулация в избора на съдия по делото „КТБ” обаче не е въпрос, на който ВСС трябва да отговори.

„Дали е имало конкретна манипулация, никой от нас не може да знае и не може да твърди това е въпрос, който може да бъде установен само с експертиза в рамките на наказателното производство или проверка”, обясни министър Иванов.

Правосъдният министър посочи три основни факта, които проверката на ВСС е констатирала - има нередовност в разпределението на делото за фалита на КТБ и обясненията, които са дадени от ръководството на СГС не се потвърждават като достоверни.

Основният извод е, че системата подлежи на манипулация, но през годините този проблем е игнориран включително и от ВСС. „Има огромно нежелание (от ВСС) да се влезе в тематиката за случайното разпределение на делата, защото това ще изисква доста усилия и излизане от коловоза”, коментира пред журналисти Христо Иванов. Той припомни, че проблемът фигурира в три поредни доклада на Европейската комисия. Според него по-нататъшното изясняване на случая не е правомощията на ВСС, фактите обаче са в публичното пространство и прокуратурата е тази, която трябва да прецени дали да започне разследване.

В крайна сметка проверката за разпределението на делото за фалита на КТБ в СГС доведе до следните мерки, които кадровият орган реши да предприеме:

1. Да се усъвършенства системният продукт Law Choice и да се ускори създаването на версия 5, която да отчита направените бележки по отношение на сигурността от външния експерт, и която да се въведе от 01.01.2015 г.

2. Да се направи одит на новата версия на системния продукт Law Choice 5, за да се установи дали удовлетворява стандартите за сигурност и отговарят ли на направените препоръки по т.1.

3. Да се извърши професионален одит на системните администратори в съдебната система с помощта на специализирани в областта фирми.

4. ВСС препоръчва на административния ръководител на Софийски градски съд да създаде необходимата организация по използването на софтуер за случайно разпределение и в Наказателното отделение.

5. Административният ръководител на СГС да създаде необходимата организация като разпределението на градски и търговски дела да се извършва по отделения от зам.-председателя на Гражданско отделение да разпределя делата за граждански и въззивни дела, а зам.-председателят на Търговско отделение да разпределя търговски дела в СГС.

6. Препоръчва на административния ръководител на СГС да преустанови установената практика при отвод по конкретно дело, на същото дело да дава нов входящ номер, в случаите на отвод да се използва специално наличните за това опции в системата.

7. Препоръчва на административния ръководител и на заместник административните ръководители на СГС - разпределящи делата по реда на чл.9 от ЗСВ при дела с обществена значимост да уведомяват за тяхното разпределение обществеността и медиите.