В боевете в Украйна участват деца
В боевете в Украйна участват деца / БГНЕС, архив

Деца войници участват във въоръжения конфликт в Украйна - и на страната на редовната армия, и на страната на сепаратистите. Доказват го например репортажите на украински и руски медии. Това положение тревожи УНИЦЕФ - детския фонд на ООН, който проучва "доказателствата, че деца се вербуват и вземат пряко участие в бойните действия".

От април т. г. в сраженията из Украйна са загинали над 4300 души, а други близо 10 000 са ранени.

"Въоръжените групи не бива в никакъв случай да вербуват или да използват във военните действия деца под 18-годишна възраст", заяви Джована Барберис, представителка на УНИЦЕФ в Украйна. По-рано този месец руска телевизия излъчи репортаж за двама непълнолетни войници на служба при отцепниците в Донецк. И двамата служат в един от най-известните сепаратистки отряди - батальон "Изток". Също като на другите бойци са им дали позивни - Ройс и Старк.

Ройс командва снабдителен отряд, а Старк отговаря за склад с боеприпаси, разказа телевизия "Русия 1".

"Старк се разделя със своя АКМ*, само когато заминава в домашен отпуск", обясняват авторите на репортажа. И добавят, че командирите на батальона са вече като бащи за тези момчета.

Учат ги на война

Руският тв канал не уточнява възрастта им, но в друго интервю - за финландска телевизия, Ройс казва, че е на 15 години.

В кадъра до него са застанали двама младежи с качулки на командоси - единият посочва, че е на 17.

Боец от друг прочут сепаратистки отряд, чийто водач е известен с прякора "Моторола", разказа, че заедно с него носят служба 16-годишни деца, информира украинският всекидневник "Сегодня".

Неназован опълченец уточнил за изданието, че те обикновено пращат децата в тренировъчни лагери и ги държат далеч от фронтовата линия.

Според дефиницията на ООН деца войници са "лицата под 18-годишна възраст, рекрутирани или използвани за нуждите на въоръжени сили или въоръжени групи в каквото и да е качество" - към тази категория спадат не само бойците, но също така готвачите, носачите и шпионите.

Конвенцията на ООН за правата на детето забранява да бъдат вербувани за войници лица, ненавършили 15 години.

"Представят ги за герои"

Украинските медии останаха възмутени от тона на репортажите, разпространени в Русия.

Деца, вербувани от бунтовниците и готови днес да убиват украинци в Донецка област, се представят като герои от руската телевизия, пише на сайта си телевизионният канал "1 + 1". Други украински телевизии обаче заснеха репортаж за "безстрашно момче", воюващо на страната на Киев, без да се питат допустимо ли е да се въвлича дете в конфликта.

По данни на украински медии, 17-годишно момче е прекарало два месеца в зоната на бойните действия.

Една седмица е било сапьор в района на Савур могила край Донецк - място на твърде тежки сражения, сочи един от репортажите. Накрая младежът бил ранен и откаран в болница в Централна Украйна.

Приет вече за лечение, той разказва пред "Пети канал", че излъгал за годините си, за да го вземат в доброволческия батальон. Командирът обаче явно е знаел за възрастта на момчето. "Той все понечваше да тръгне напред, затова винаги трябваше да го спирам. Тук не бива да гледаме годините, а готов ли е човекът да воюва за страната си", заявява командирът, чиято качулка скрива лицето.

А училището?

Децата до 17 години в Украйна задължително ходят на училище. Независимо от военните действия училищата в повечето области под сепаратистки контрол работят и до днес; почти всички деца в училищна възраст посещават занятията. Според новините Ройс например пише домашни и решава задачи дистанционно. Случва се дори сепаратисти да изнасят в училищата уроци по "патриотично образование". Прокиевски медии съобщиха, че отцепниците предлагали на 14-годишни ученици да шпионират украинските военни. Прякото участие на деца в конфликта впрочем не е широко разпространено явление. Но хаосът на войната води дотам, че някои деца участват в бойните действия наравно със зрелите хора - и често пъти срещат пълното им одобрение./БТА//Андрей Шарков/

* Модернизиран вариант на автомат "Калашников" /АК-47/ от 1959 г., б. пр.

Източник: БТА