В ЕП отхвърлиха вота на недоверие към Еврокомисията Юнкер
В ЕП отхвърлиха вота на недоверие към Еврокомисията Юнкер / снимка: БГНЕС

Депутатите в ЕП гласуваха против вота на недоверие на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер.

Резолюцията подкрепиха 101 депутати, а 461 гласуваха против. За да бъде приет вотът на недоверие, той трябваше да бъде подкрепен от най-малко 376 евродепутати.

76 евродепутати внесоха искането заради скандал, свързан с данъчната политика на Люксембург, когато премиер на страната беше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязва БГНЕС.

Вотът на недоверие беше иницииран след като в началото на ноември Международният консорциум за разследваща журналистика съобщи, че Люксембург е сключил данъчни споразумения с 340 международни компании като "Епъл", "Амазон", "Икеа", "Пепси", "Хайнц", "Веризон" и "Ей Ай Джи", за да минимизират данъците си, лишавайки европейските държави от данъчни приходи в размер на милиарди евро.

Юнкер, който между 1995 и 2013 година заемаше поста министър-председател на Великото херцогство и успоредно с това между 1989 и 2009 ръководеше Министерството на финансите на Люксембург, отрече участие в скандала с данъчните измами, наречен "Люкслийкс".

Той обаче стана повод 76 евродепутати да пожелаят оставката на председателя на ЕК. Вотът на недоверие беше внесен от еврофобската група "Европа на свободата и пряката демокрация" (EFDD) с председател лидерът на британската ЮКИП Найджъл Фараж. Към тях се присъединиха депутати от френския Национален фронт на Марин Льо Пен и други евроскептици.