Болницата в Радунци е на ръба на оцеляването
Болницата в Радунци е на ръба на оцеляването / снимка: sxc.hu

Около 650 хиляди лева са натрупаните задължения към персонала на белодробната болница в село Радунци. Парите са за заплати и осигуровки на работещите там лекари, медицински сестри и помощни работници. Едно от най-големите здравни заведения от такъв тип на Балканския полуостров дължи близо 80 000 лева към електроразпределителното дружество и още 185 000 лева към други контрагенти. Проблемите на болницата в Радунци обаче не са само финансови, алармират работещите там.

Данните са към първите шест месеца на годината, но от новото ръководството на белодробната болница в Радунци информират, че заради натрупани стари задължения персоналът близо две години взема основно аванси, а не заплати. Това е причината 18 души вече да заведат съдебни искове, още 12 се очаква да ги последват. Здравното заведение получава годишна субсидия от ресорното министерство, като за 2013 година тя е била 345 хил. лева, а за тази година-близо 250 хиляди лева. Драстичното намаление е заради новата методика за субсидиране на лечебните заведения, обяснява управителят д-р Милко Димитров. Целта на новото ръководство е до края на годината персоналът да получи дължимите за 2014 година трудови възнаграждения.

Средната работна заплата в болницата в село Радунци е 690 лева, щатът е за 35 души персонал, но в момента работят 24-ма, от които петима лекари, седем медицински сестри и шестима санитари.

За финансовите проблеми от ръководството вече са информирали в писмо новия здравен министър. Няма отговор обаче на най-важния въпрос - къде са отишли парите от субсидиите, получавани при предишното ръководство с управител д-р Маргарита Йонкова.

Рушащата се материална база, разграбването й през годините също е основен проблем за болницата в Радунци, която от 1955 година не е ремонтирана. Само веднъж през изминалите 40 години здравното заведение е измазано, разказва медицинска сестра с дългогодишен трудов стаж там.

Специализираната болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести в старозагорското с. Радунци е от национално значение. Тя е създадена с Указ на Цар Борис през 1937 година.

Други новини от Стара Загора