Ким Чен-ун повери на сестра си висш пост
Ким Чен-ун повери на сестра си висш пост / снимка: БГНЕС

По-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е заела висш пост в управляващата Корейска трудова партия, съобщиха севернокорейски държавни медии, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с това се укрепва властта на третото поколение на семейство Ким.

Ким Йо-джон, която се смята, че е на 27 години, преди бе споменавана единствено като партиен функционер, но според слуховете играеше водеща роля в правителството на брат си.

Днес тя за пръв път бе посочена в официална информация на държавната осведомителна агенция КЦТА като заместник-началник на отдел на Централния комитет на КТП. Ким Йо-джон е единственият освен брат си член на фамилията Ким, за когото се знае, че има заема някакъв пост в управлението.

Ким Кьон-хи, сестрата на покойния Ким Чен-ир, баща на сегашния лидер, заемаше висши военни и партийни постове, но не е виждана на публично място, откакто преди година съпругът й Джан Сон-тхек бе отстранен и екзекутиран.

Ким Чен-ун и сестра му Ким Йо-джон са деца на покойния Ким Ир-сен от четвъртата му съпруга. Смята се, че и двамата са учили в същото училище в Швейцария, в което е учил и по-големият им брат Ким Джон-чхол. За него не се знае дали играе някаква роля в управлението.

Ким Чен-ун, който винаги е в центъра на севернокорейската пропаганда, неотдавна изчезна за повече от месец от съобщенията на медиите и това породи спекулации, че в управляващото семейство Ким има алтернативни властови структури, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА