Галина Стоянова с номинация за представителство в Съвета на Европа
Галина Стоянова с номинация за представителство в Съвета на Европа / Община Казанлък

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова е номинирана за заместник-представител на националната делегация в Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа.

Решението вече е внесено за одобрение в Министерски съвет, съобщава изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. По процедура след това Конгресът ще бъде уведомен за направената промяна и официалното приемане на новия устав на делегацията.

Конгресът на местните и регионалните власти на Съвета на Европа е един от основните органи. Неговите главни функции са свързани с развитието на местната демокрация в държавите членки на СЕ. България е член на Конгреса от 1992 г. Негов основополагащ документ е Европейската харта за местно самоуправление, в която са заложени всички основни принципи на функционирането на местното самоуправление - изборност на ръководните органи, право на автономност при вземане на решения, самостоятелно управление на бюджета, право на консултиране и др. Конгресът следи за развитието на местното самоуправление в Европа и правилното прилагане на Хартата, като за целта организира наблюдателски мисии в отделни държави, приема доклади, документи и др.

Пленарните сесии на Конгреса се провеждат два пъти годишно - пролет и есен, отделно от това има и изнесени заседания и комисии, обикновено извън Страсбург, където е неговата централа. Заместник-членовете на делегацията участват с пълни права във всички прояви на организацията.