Какво показва, че кучето слуша стопанина си
Какво показва, че кучето слуша стопанина си / Thinkstock/Getty Images

Ако се чудите дали четириногият ви любимец обръща внимание на това, което му казвате, трябва само да видите накъде гледа. Британски учени твърдят, че когато чуят позната команда, кучетата гледат надясно, защото обработват звука в специфична част на мозъка си, която помни, че той е важен, съобщи в. "Дейли телеграф".

Учени от университета на Съсекс установиха, че кучетата реагират на речта по същия начин като хората, като обработват разпознаваеми звуци в лявото полукълбо на мозъка. Необичайните шумове или реч обработват в дясното полукълбо. Заради кръстосаната мрежа в мозъка, ако кучето се обърне надясно, означава, че работи лявата половина на мозъка му и обратното. Резултатите подкрепят тезата, че кучетата обръщат внимание "не само на това кои сме и как казваме нещо, но и какво казваме", изтъкна Виктория Ратклиф от катедрата по психология в университета на Съсекс.

Учените са наблюдавали как кучета реагират на командата "ела", казана от собствениците им. При позната команда с обичаен глас, те показвали активност на лявото полукълбо на мозъка и се обръщали надясно. Това било признак, че разпознават какво им се казва. Когато командата била казвана с различен тон и скорост обаче, те не я възприемали като познат звук и гледали наляво. Начинът на обработване на речевите компоненти прилича много на този при хората.

Изследването не доказва, че кучетата имат езикови способности, нито че разбират какво им казват. Способността да обработват познати команди в определена част от мозъка може да е еволюирала като реакция на човешката реч при опитомяването.

Източник: БТА