Британското правителство представи законопроект за засилване на антитерористичния арсенал на страната
Британското правителство представи законопроект за засилване на антитерористичния арсенал на страната / снимка: Guliver/Getty Images

Британското правителство представи законопроект за засилване на арсенала на страната срещу терористичната заплаха, предаде АФП. Агенцията отбелязва, че жизнеспособността на някои от предвидените мерки като забраната за връщането във Великобритания на бивши джихадисти обаче е под въпрос. Целта на закона - седми поред след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ - е да предложи нови средства за борба със заплаха, еволюирала с появата на джихадистката групировка „Ислямска държава”.

„Заплахата никога не е била толкова голяма”, аргументира проекта британският министър на вътрешните работи Тереза Мей, която разчита на подкрепата на трите основни партии за приемането на закона до изборите през май 2015 г.

Няколко пункта обаче може да породят проблем, въпреки че текстът вече беше смекчен в сравнение с първоначално обявените от премиера Дейвид Камерън през септември положения, предвиждащи контрол или забрана за връщане в страната на британски джихадисти (смята се, че те са около 500), заминали за Ирак и Сирия.

Съгласно плана на Тереза Мей бившите джихадисти ще имат избор - да се съгласят да бъдат под контрола на службите за сигурност или да им бъде забранено да стъпват на британска територия за срок до две години.

Мярката предизвиква дълбоко разделение в парламента и подразни либералните демократи, коалиционен партньор на консерваторите на Камерън в правителството. Неправителствените организации и организациите за защита на гражданските свободи също са против, като според „Амнести интернешънъл” мярката нарушава международното право, заплашвайки да лиши определени лица от националност.

Предложението да се отнемат паспортите на британци, заподозрени, че искат да напусната страната, за да участват в „дейност, свързана с тероризъм”, среща по-слаба съпротива. Някои НПО обаче смятат, че тази мярка ще засили негативното отношение към мюсюлманската общност.

Проектът предвижда също нови ограничения за пътниците и авиокомпаниите. Компаниите, които не се съобразяват с изискванията, няма да получават разрешение да работят във Великобритания.

Предвижда се също да се забрани на екстремистки проповедници достъп до университетските комплекси, а на застрахователните компании - да съдействат при изплащането на откупи.

Източник: БТА