ЕК иска още лекари от ЕС да се включат в борбата с ебола в Африка
ЕК иска още лекари от ЕС да се включат в борбата с ебола в Африка / снимка: БГНЕС, архив

Представители на Европейската комисия започнаха днес обиколка в европейските столици, за да поиска допълнителни усилия за борба с епидемията от ебола в Африка, включително мобилизирането на 5000 лекари и на „хиляди души помощен персонал”, съобщи за АФП европейски източник.

Еврокомисарите по хуманитарните въпроси Христос Стилианидис и здравеопазването Витенис Андриукайтис са в контакт с 28-те страни от ЕС, „тъй като тежката ситуация изисква незабавна реакция”, посочи той.

Разговарях с министри от 14 страни членки и ги призовах да изпратят допълнителен медицински персонал в засегнатите от ебола държави. Отговориха ми положително, написа в Twitter Андриукайтис. Очаква се той да влезе във връзка с представители на всички страни от ЕС, а Стилианидис, който е и координатор на Евросъюза за борбата с ебола, ще осъществи контакти с министрите от своята област.

ЕК иска да бъдат мобилизирани „5000 лекари и хиляди души помощен персонал”, а също повече финансова и логистична помощ, особено транспортна, обясни източникът на АФП.

Медицинският персонал може да е със смесен състав - да включва медици, изпратени и финансирани от страните членки, персонал пратен в рамките на съфинансирани от ЕС програми, както и доброволци от неправителствени организации, обясни Стилианидис.

Еврокомисията вече алармира за нуждата от епидемиолози и мобилни екипи, които да работят по селата и в отдалечените райони.

След като по-рано този месец посетиха трите най-пострадали страни - Сиера Леоне, Либерия и Гвинея - двамата еврокомисари решиха да ускорят европейската мобилизация предвид сериозността на положението на място.

Трябва да се направи всичко възможно за по-бърза реакция, не можем да чакаме, каза източникът на АФП. Здравните министри от ЕС ще обсъдят в понеделник средствата, задействани от ЕС, за овладяване на епидемията. Досега Евросъюзът се е ангажирал да отпусне над 1 млрд. евро за борба с ебола, в това число 373 млн. евро от Европейската комисия.

В същото време Световната здравна организация съобщи, че броят на смъртните случаи от ебола е достигнал близо 5700 от почти 16 000 регистрирани случая на заразата, предаде Ройтерс.

5689 души са починали от инфекциозната болест от общо 15 935 заразени, сочат най-новите данни на СЗО, които обхващат периода до 23 ноември. Почти всички смъртни случаи без 15 са били регистрирани в три западноафрикански държави - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

600 нови случаи на заразени хора са били регистрирани в тези страни през последната седмица. Броят на случаите в Сиера Леоне скоро ще надмине този в Либерия, най-тежко пострадалата до момента от епидемията страна. Най-засегнатият район в Сиера Леоне е столицата Фрийтаун.

Източник: БТА