Повдигнаха обвинения на 7 души, подслонявали джихадисти
Повдигнаха обвинения на 7 души, подслонявали джихадисти / © снимка: Sofia Photo Agency, архив

Седем души са с повдигнати обвинения след мащабната акция на Държавната агенция за национална сигурност и прокуратурата в Пазарджик.

Информацията съобщиха на зрелищна мултимедийна пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев, които се похвалиха, че с операцията е извършена генерална превенция.

Те обясниха, че задържаната група в Пазарджик, не е имала пряка връзка с Ислямска държава, но са се опитвали да влязат в контакт с радикалната организация. Сред посланията на духовния водач и основен обвиняем Муса Ахмед Муса е и това до 2020 г. България да е първата държава от Балкините, където да се развее черното знаме на халифата.

"Това не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде", беше категоричен Писанчев. По думите му е установено, че през домовете на обвинените са преминавали транзит джихадисти, а те самите са правели опити за набиране на бойци за Ислямска държава. Общо 46 претърсвания са извършени вчера.

Стана ясно, че в ромския квартал в Пазарджик са задържани 26 човека, от които всички са освободени, с изключение на проповедника Ахмед Муса и още шестима души. Именно те според прокуратурата и ДАНС били в основата на проповядването на радикални ислямски идеи в Пазарджик.

Операцията е била планирана за първите 10 дни на декември, но заради изтичането на информация в общественото пространство в последните дни се е наложило да се действа по-бързо. Над 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на полицейските сили и жандармерията са участвали в залавянето на тези 26 души. Писанчев обясни, че това се е наложило заради специфичния характер на операцията.

В домовете на задържаните са открити всевъзможни атрибути на Ислямска държава - шапки, фланелки, знамена, голям набор от видео записи, съдържащи насилие и призиви за джихад.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че чрез интернет комуникация Ахмед Муса е казвал на хората да са готови за евентуални военни действия. Във Фейсбук той дори споделил статия, че България ще е първата страна на Балканите, където ще се развее черното знаме.

Всички участници в групата са български граждани от ромски произход, но се наричали помежду си с арабски имена. Имали и собствен бизнес в Пазарджик, а по време на проповедите събирали средства, с които финансирали дейността си.

Главният прокурор и шефът на ДАНС опровергаха твърденията на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, че български граждани вече се бият на страната на ИД.