Учредяват клубове към Общобългарския комитет Васил Левски
Учредяват клубове към Общобългарския комитет Васил Левски / Дарик Враца

Общински комитет „Васил Левски” ще бъде учреден във Враца. Учредителното събрание ще се състои днес, в 18 ч., в голямата зала на Дома на науката и техниката.  Сред основателите на комитета във Враца ще бъде и кметът инж. Николай Иванов.

Общобългарският комитет „Васил Левски” е непартийно обществено-културно сдружение с идеална цел. Комитетът е самостоятелна юридическа личност по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, за осъществяване на общественополезна дейност, развиваща и утвърждаваща духовните ценности, образованието, науката и културата, чрез опазване на българското културно наследство, свързано с идеите на Васил Левски и неговите сподвижници, както и на други дейци от българското Възраждане. Негов председател е Васил Василев - български бизнесмен, основател и първи председател на Съюза на работодателите в България.

Преди това по инициатива на Общобългарски комитет „Васил Левски“ в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”- Враца  ще бъде учреден  Училищен клуб „Млади възрожденци”. участие ще вземе председателят на ОК  Васил Василев.

Съгласно статута клубовете “Млади възрожденци” са независима патриотична обществена организация на ученици с доброволно членство. Те се организират в училищата на територията на Република България и в българските училища извън страната. Клубовете поддържат и развиват интереса на децата към българската история, литература и култура, както и към социалните дейности и спорта. Техните цели и задачи  са с възпитателен, образователен, социален, спортен и родолюбив характер, а дейностите им са поле за извънкласно общуване на децата от различни етноси.

 

Ще присъстват още ръководството на училището, учители и родители. На учредителното събрание като гост е поканена и Галина Евденова- началник на Регионален инспекторат по образованието- Враца.