Главното мюфтийство: Джамията „Абу Бекир е на частен терен и не подлежи на санкции
Главното мюфтийство: Джамията „Абу Бекир е на частен терен и не подлежи на санкции / снимка: БГНЕС
Главното мюфтийство: Джамията „Абу Бекир" е на частен терен и не подлежи на санкции
76578
Главното мюфтийство: Джамията „Абу Бекир" е на частен терен и не подлежи на санкции
  • Главното мюфтийство: Джамията „Абу Бекир" е на частен терен и не подлежи на санкции

Сред арестуваните при вчерашните операции срещу разпространение на радикален ислям у нас няма имами, които работят към Мюсюлманското вероизповедание.

Това стана ясно от думите на говорителя на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов, който в интервю за Дарик подчерта, че от вероизповеданието до момента нямат никаква официална информация по случая.

Ахмедов уточни, че пазарджишката джамия „Абу Бекир," която също стана обект на акциите на ДАНС и МВР, не е под юрисдикцията на мюфтийството.

Молитвеният дом не е под шапката на официалното вероизповедание и се намира на частен терен, заради което не може да бъдат наложени никакви санкции, смята Ахмедов.

Джамията „Абу Бекир" в Пазарджик е един прецедент, с който мюсюлманското вероизповедание се опитва да се справи от много години, посочи Ахмедов:

„С оглед на това да се установи регулация, но след като имотът е частен терен, няма как да се наложат каквито и да било санкции. Търсим решение за това, за да може наистина да е под някаква регулация".

Един от проблемите, свързан с обискираната от службите литература, е, че специалистите в страната, които могат да я разчетат, са много малко:

„Главното мюфтийство винаги има възможност да предложи експертност на институциите, с оглед на това да се установи какъв вид е литературата, която е иззета, дали носи някаква заплаха. Друг въпрос е, че ако подобна литература е проблем за националната сигурност, е трябвало да се изземе още на границата".

От Главното мюфтийство са категорични, че подкрепят специалните служби в опитите да парират опасни действия, водещи до радикален ислям.

„Нашият призив към мюсюманите е да не се поддават на призиви за джихад и халифат, които отправя „Ислямска държава". Апелът към институциите е да успеят да съхранят мира в страната, да не се вменяват обвинения и страх на невинни хора, а тези. които са престъпили закона, да понесат своята отговорност", каза още Ахмедов.

Говорителят посочи още, че вече се подготвя официалната позиция на Главното мюфтийство по случая.

Часове по-късно Главно мюфтийство излезе с официална позиция, в която потвърди, че сред арестуваните или подведените под отговорност след вчерашните акции няма служители-имами на мюсюлманското изповедание.

Оттам припомнят, че в нарочна декларация остро са осъдили дейността на "Ислямска държава" и апелират към българските граждани, изповядващи исляма, да не се отзовават на призивите за джихад и създаването на халифат.

„Главно мюфтийство вярва във върховенството на закона и смята, че всеки, който го пристъпва в следствие на своите персонални амбиции трябва да понесе своята отговорност. Но също така апелира към органите за сигурност, изпълнявайки своите задължения да не допускат вменяването на вина и страх у невини граждани в следствие на създалата се обстановка", се казва още в позицията.