Има ли привърженици на Ислямска държава у нас?
Има ли привърженици на Ислямска държава у нас? / снимка: БГНЕС

24 часа след обиските и арестите в Южна България отговорът на въпроса дали има клетки на радикални ислямски организации у нас трябва да стане ясен следобед от главния прокурор и председателя на ДАНС.

А преди тях - хората в пазарджишкия квартал "Изток" отговориха на въпросите носят ли символите на радикалната организация "Ислямска държава" и имат ли връзка с терористите, съобщава Нова телевизия.

Публичното подозрение за влияние на радикални организации тръгна от снимки и клипове в интернет. На част от тях се виждат хора от квартал „Изток", облечени в тениски със същия надпис като този върху знамето на "Ислямска държава".

Приемат ли обаче и идеите на "Ислямска държава" за налагане на халифат и съгласни ли са с идеологията и действията - право да отговаря имаше само председателят на джамийското настоятелство, другите присъстващи - не. Не отричат, че има момчета, които учат в чужбина, финансирани от частни ислямски организации.

Има ли опасност и до колко жителите на квартали, като този в Пазарджик, да бъдат манипулирани чрез вярата им?

„Има някакви наченки в циганските махали на радикален ислям, където се мъчат да преиначат нашата религия, такива големи бради и приказки при нас няма", категоричен е бившият главен мюфтия Недим Генджев.

„Привърженици на „Ислямска държава" има много в Европа. Очевидно става въпрос за някакви видеопослания, флашки и клипчета, които са белези, но това трябва да мине през правото", допълва арабистът Владимир Чуков. Доказателствата на прокуратурата чакаме следобед.

Източник: NovaNews.bg