Росен Петров: Проблемът с радикалния ислям у нас е реален
Росен Петров: Проблемът с радикалния ислям у нас е реален / снимка: БГНЕС, архив

Проблемът с радикалния ислям у нас е реален. Това каза в кулоарите на парламента депутатът от Българския демократичен център и зам.-председател на "България без цензура" Росен Петров. Коментарът му е по повод проведената от ДАНС операция в Южна България и решението на НС да бъде изслушан шефът на ДАНС.

"У нас отдавна има данни, че се проповядва селяфитски ислям. Въпросът е че нямаме легално определение на това що е "радикален" и що е "нормален" ислям, коментира още народният представител.

"Следих изказванията на хората от Пазарджик, които си пускат дълги бради и карат жените си да ходят с бурки и самият аз не мога да преценя дали това е форма на радикален ислям или на нормален", добави Петров. Той припомни, че джамията в Пазарджик действа 20 години извън надзора на Мюфтийството. "Смятам, че това, което се случва, всъщност се случва в целия свят - радикалният ислям се засилва. Неслучайно в Пазарджик имаме човек с две присъди за радикален ислямизъм - бяха намерени документи, които открито проповядват въвеждането на Шариата. А той отменя всяка друга форма на управление освен законите на Корана. Човекът, който бе осъден, при влизането на съда, отказа да стане на крака. И на въпроса "защо?", той отговори, че става само пред Аллах. Затова трябва да бъдем особено внимателни към антиислямските изказвания в България, защото те само засилват радикализирането на хората, изповядващи ислям. Нека все пак не се забравя, че "ислям" означава "мир", подчерта Петров.