Расте броят на бедните нуждаещи се от помощи за отопление
Расте броят на бедните нуждаещи се от помощи за отопление / netinfo

Увеличава се броят на бедните семейства, които се нуждаят от помощи за отопление. 122 повече молби за отопление са постъпили за предстоящия отоплителен сезон. Общо 7634 семейства от областта са подали молби за помощи за отопление. 2960 са само от община Русе. Това съобщи Камелия Кожухарова-главен експерт към Агенцията по социални подпомагане в Русе. До момента одобрени са молбите на 6822 социално слаби семейства. Отказано е на 812. За сравнение през изминалия сезон молби за помощи за огрев са подали 7512. Одобрени са били 6 557.

При отопление с топлоенергия целевата помощ ще се превежда директно на Топлофикация. Ако хората се отопляват на ток или газ парите ще им бъдат ще се дават на правоимащите семейства, а ако се отопляват на твърдо гориво то са възможни и двата варианта.

 

Кожухарова припомни, че тази година помощите ще бъдат увеличени и ще бъдат в размер на 72, 20 лв. месечно. 361 лв. е общият размер на помощта за целия отоплителен сезон, което е с 6, 48 лв. месечно повече.  Доплащането ще се извърши след като парламентът приеме закона за изменение и допълнение на закона за бюджета за 2014  година.