Данъчни под прикритие за студентския празник
Данъчни под прикритие за студентския празник / Thinkstock/Getty Images

Данъчни инспектори от В. Търново вече наблюдават ресторанти, хотели и увеселителни заведения заради наближаващия студентски празник. Задачата им е да гарантират, че приходите от куверти и туристически пакети ще бъдат декларирани от търговците. В последната седмица инспектори на НАП- В. Търново следят офертите за 8 декември в интернет. В дните около празника 4 екипа местни данъчни ще наблюдават нощни увеселителни заведения, ресторанти и хотели в старопрестолнината и в атрактивно Арбанаси, предпочетено от много студенти за  тържеството им.

Ревизорите използват и компютърната система за връзка на касовите апарати с НАП, за да открият рискови търговци. През тази година основният подход на проверяващите ще е т. нар. открито наблюдение – постоянно присъствие в заведенията на инспектори, чиято роля е да наблюдават отчитането на приходите и издаването на документи за покупките.

От НАП напомнят, че за плащанията на туристически пакети за студентския празник задължително се издава касова бележка, освен в случаите, когато парите се превеждат по банков път. Сигнали за неиздаване на фискален бон се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

„Не измерваме успеха на проверките с броя на съставените актове. По-важният въпрос е търговците да отчетат оборота си коректно. Затова вече следим паричните потоци и ще изпратим екипи на НАП, които да наблюдават на място в дните около 8 декември. Съветваме и студентите за пазят документите за плащане, защото те са единствената им гаранция за качествена услуга“, каза по повод предстоящите наблюдения заместник-изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.