АБВ иска пари за коледни добавки към пенсиите в бюджет 2015
АБВ иска пари за коледни добавки към пенсиите в бюджет 2015 / снимка: Sofia Photo Agency

Коалиционният партньор в управлението АБВ направи нов опит да убеди останалите партии в парламента да се осигурят пари за коледни добавки за всички пенсионери.

Вчера предложението не бе прието на бюджетна комисия. Правителството вече гласува заделянето на 50 милиона, за да даде по 40 лева за предстоящите празници на пенсионерите с доходи до 286 лева.

Депутатът от АБВ Кирил Цочев твърди, че е възможно да се намерят още 60 милиона, за да има за всички възрастни хора. Според него необходимите средства могат да се вземат от няколко места, като на първо място е перото за непредвидени разходи. По думите му има 279 млн. лв. на разположение на Министерския съвет за разпределение по негово усмотрение. Освен това, изтъкна Цочев, цитирайки колегата си Търновалийски, че има определен оптимизъм до края на годината в приходната част да се получи по-добра картина. Народният представител от АБВ призова колегите си да обърнат внимание на тези аргументи и да се замислят.

"Имаме тук един много сериозен финансист, това е зам.-министърът Кирил Ананиев, за него е въпрос на няколко минути да направи еквилибристика и в бюджета да постави необходимите 60 млн. на необходимото място, за да бъдат усмихнати пенсионерите поне по време на коледните празници", каза Цочев.

Депутатите отхвърлиха предложението, „за" него гласуваха от АБВ, БСП, БДЦ, Атака.

Кирил Цочев поиска в бюджета за следващата година да бъдат заложени средства за коледни добавки, и изрази надежда през 2016 година да има и тринадесета пенсия.