Изследвания за рак на дебелото черво в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен
Изследвания за рак на дебелото черво в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен / netinfo

53 изследвания на дебелото черво чрез фиброколоноскопия са извършени в Отделението по хирургия на МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен от началото на 2014 година до момента, съобщи хирургът д-р Станимир Коларов. Този вид съвременна диагностика на дебелото черво се извършва в болницата от 2011 година и оттогава са прегледани общо 232 пациента. При част от тях са открити полипи, а при други - рак на дебелото черво.

Изследвания за рак на дебелото черво в МБАЛ Д-р Иван Селимински-Сливен
netinfo

“За нашите пациенти е много важно, че в болницата се извършва този тип изследвания, защото се скъсява значително пътят от диагностиката на злокачествените тумори на дебелото черво и последваща операция. Откакто провеждаме изследванията, операциите от тези заболявания при нас се увеличиха многократно. Преди това пациентите са се изследвали на други места, за сметка на неудобство на семействата, на финансови разходи и удължаване на времето между диагностиката и операцията”, информира началникът на отделението д-р Ангел Ангелов.

Петима лекари са преминали през обучение за работа с колоноскоп за извършване на горна и долна едноскопия - Д-р Коларов, д-р Ангелов - младши, д-р Руманецов, д-р Павлов, д-р Ангелов старши. Най-често с фиброколоноскопиите се занимават д-р Коларов, д-р Ангелов -младши и д-р Руманецов.

При фиброколоноскопията се използва тънка гъвкава тръба, която се въвежда по хода на дебелото черво. Изображението се предава на                          видеосистема. Сред преимуществата е възможността за хистологично изследване и позволява отделяне на полипи от дебелото черво.

“Фиброколоноскопия се извършва по клинична пътека и е напълно безплатна за пациента. Необходим е болничен престой. Ден преди процедурата се извършва прочистване на дебелото черво с очистителни медикаменти”, каза д-р Коларов. Диагностиката се извършва с пълна анестезия и изследваният няма усещане за болка.

Ракът на дебелото черво атакува в еднаква степен мъже и жени. По-често се разболяват по-възрастните хора. Като причини за заболяването се посочват нездравословния начин на живот и неправилно хранене. “Желателно е след 45-годишна възраст всеки да се подложи на изследване, за да се диагностицира навреме заболяването и да се лекува”, каза д-р Коларов.

Изследване на дебелото черво се препоръчва при съмнения за различни заболявания, при които има промяна в структурата на лигавицата на съответния орган – язва, полип, злокачествено заболяване, стеснение, страствания, чуждо тяло, кървене. Резултатите от проведеното изследване подпомагат диагнозата на съответното заболяване и навременното започване на лечение.