Д-р Мирослав Ненков: Писанията по мой адрес са едно наплюване
Д-р Мирослав Ненков: Писанията по мой адрес са едно наплюване / снимка: БГНЕС
Д-р Мирослав Ненков: Писанията по мой адрес са едно наплюване
76558
Д-р Мирослав Ненков: Писанията по мой адрес са едно наплюване
  • Д-р Мирослав Ненков: Писанията по мой адрес са едно наплюване

Като грозни лъжи определи писанията в столичен ежедневник по негов адрес бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков.

За първи път по Дарик той коментира скалъпената информация, че се е опитал да организира източване на европейски пари в последните дни от своя мандат.

През изминалата седмица в един от столичните ежедневници се появи статия, без автор, в която се твърдеше, че в края на своя мандат министър Мирослав Ненков опитал да организира източване на европейски пари, като набързо променил Концепцията за Средносрочната инвестиционна програма на министерството. Тя регламентира обхвата на болниците, които получават възможност за европейско финансиране, както и на вида медицинско оборудване, което ще получат те. В анонимната статия се посочваше още, че министър Ненков предложил министерството да закупи без обществена поръчка апаратура за 99 млн. лв.

Предложенията на екипа на служебния министър са за закупуване на апаратите „Кибер нож", Томотерапия и робот Da Vinci.

„В статията има няколко неща, които не са точни, за да не кажа, че са грозни лъжи.
В нея се споменава едно име на човек, който бил от служителите на една от фирмите, където евентуално биха отишли тези 100 милиона лева. Той не отговаря за обществените поръчки. Той е един от множеството работни групи, които съставят техническата спецификация за множество поръчки не само за 100-те милиона. Този млад господин е бил служител на тази фирма някога си. Този млад господин сега е експерт в Агенцията по обществени поръчки и той не е  работил на друго място по времето когато ми е помагал на мен и на моя екип да се отварят обществени поръчки - да може повече фирми да участват и да работят в една конкурентна среда", обясни д-р Ненков.

Бившият здравен министър добави, че е трябвало да се намери начин тези 100 милиона лева да бъдат похарчени до края на годината, за да не ги загубим: „Ако се пусне дългата обществена поръчка, изключено. Трябваше да се мине по линия на член 90 от Закона за обществените поръчки, което предвижда договаряне с конкретен производител по някаква причина. Една от причините е спешност, тук нямаме никаква спешност. Другият вариант бе да бъде договорено, открито, това е вид обществена поръчка, купуването на нещо уникално. Предложените апарати ги произвежда един-единствен производител в света. Много по-голяма нужда сигурно има от ехограф и анестезиологични апарати в системата на здравеопазването, но няма как да бъдат купени по този начин, с тези средства. Идеята беше да се предложи на Агенцията по обществените поръчки, на регионалното развитие, на управляващия орган в ЕК този вариант - да не се изхвърлят на боклука 100 милиона лева. Апаратура, която категорично е нужна".

Д-р Ненков подчерта, че три дни неговият екип е работил по този въпрос.

„Ние сме направили първите крачки по един много дълъг път, въобще не е ставало дума за пари. Това е абсурд, което бе написано за източване на пари - не могат да се източат толкова лесно европейски пари с медицинска техника. Гледат те от 60 места, променят се начина на харчене на тези парти - това още по-силно ще привлече вниманието на ЕК. Вече екипът на д-р Москов е изпратил запитване до централите да посочат те своите представители в България - нашите власти с кого да общуват. Те са посочили своите представители у нас и нито една не е посочила фирмата, която се споменава в материалчето. Това е едно наплюване", категоричен бе бившият здравен министър.