Скандална статуя в Милано предизвика протест и подписка във Facebook
Скандална статуя в Милано предизвика протест и подписка във Facebook / снимка: Guliver/Getty Images

Скандален паметник с недвусмислена фалическа форма, появил се през уикенда на булевард „Индипенденца” (корсо Индипенденца) в Милано, само на две крачки от градините, където играят малки деца, предизвика възмущението на хората от квартала и множество институции, съобщава електронният сайта milano. corriere.it.

Първият, сигнализирал за мистериозния паметник, беше представител на „Форца Италия”, който живее в района. Според него този паметник символизира „конфузното състояние на администрацията и е подигравка с хората, посещаващи тези градини”. Много граждани публикуваха снимки на паметника в социалните мрежи, определяйки присъствието му като „смущаващо” и предизвикващо „иронията и отвращението на живущите в квартала”.

В организираната подписка, събрала над 600 подписа, се настоява за по-голяма „бдителност” в квартала.

На мястото пристигнаха и представители на полицията, за да видят за какво става въпрос. Те всъщност установиха, че паметникът, озаглавен „Четири стражи” („Four sentinels”), е дело на известен нюйоркски артист, Гавин Кениън, излагал свои творби в MoMa Ню Йорк. До неделя, когато се появи на корсо „Индипенденца”, скулптурата е била изложена в намиращата се наблизо галерия „Дзеро”.

„Трябваше да изложим произведението на Кениън през октомври, на събитието трябваше да присъства самият автор, но се получи закъснение. Той го реализира тук, в Италия, и се оказа, че му е нужно повече време от предвиденото. Установихме контакт с общинската администрация още през юни, за да я уведомим за представянето на проекта”, обясниха от галерията.

Съгласно постигнатата договореност фалическата скулптура трябва да остане на булеварда до средата на януари. „Въпреки някои несъответствия с представения оригинален проект, които притесниха публичната администрация - се посочва в съобщението - в резултат на задълбочено проучване на цялата документация, беше взето решение скулптурата „Четири стражи” на Гавин Кениън от Ню Йорк да остане до 20 януари (...). Творбата е вдъхновена от паметници в града, интерпретирани по съвременен начин чрез процес на абстракция и експериментиране с нови материали и отпращаща към традиционни и разпознаваеми архитектурни форми, като колони и основи”.

Източник: БТА