63 загинали при атаки на сирийските ВВС срещу бастион на ИД
63 загинали при атаки на сирийските ВВС срещу бастион на ИД / снимка: БГНЕС, архив

Най-малко 63 души, повечето от които цивилни, бяха убити при най-кървавите атаки на сирийските ВВС срещу град Рака, бастион на „Ислямска държава” (ИД), съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

„Сред 63-та загинали има най-малко 36 цивилни. Има също 20 неидентифицирани тела, които може да са на цивилни или на джихадисти, както и части от телата на други седем души”, съобщи директорът на центъра Рами Абдел Рахман. Според него индустриалната зона на Рака е била мишена на две въздушни атаки.

„След първата атака хората се втурнаха да оказват помощ на жертвите и в този момент беше извършена втората атака”, съобщи Абдел Рахман. Разпространени видеа в интернет от активисти в Рака показват окървавени тела, които лежат безжизнено в един от атакуваните райони.

Рака е единственият главен град на провинция, който е контролиран от сунитската екстремистка групировка ИД след появата й в Сирия през пролетта на 2013 г. и градът се превърна в неин бастион. Няколко месеца той не беше атакуван от силите на режима, но през лятото започнаха въздушни удари срещу позиции на ИД в северната и източната част на Сирия. Според активистите повечето жертви са цивилни.

Източник: БГНЕС