Съдът ще заседaва по делото Костинброд
Съдът ще заседaва по делото Костинброд / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийски градски съд ще заседава по делото „Костинброд”, по което единственият подсъдим е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. Делото бе образувано след скандални разкрития за опит да се фалшифицират изборите през май 2013 г.

Делото се гледа по съкратената процедура, поискана от адвоката на Росен Желязков Трендафил Трендафилов. Още на първото заседание по делото стана ясно, че защитата не е дала съгласие да не бъде разпитван пред съд бившият служебен премиер Марин Райков.

Бившият служебен премиер бе разпитан на 25 ноември. Преди да даде показания пред съда той коментира т.нар. „Костинбродска афера”, припомняйки изявленията и внушенията, че откритите бюлетини в печатницата „Мултипринт” са целели подмяна на вота.

„Този скандал спихна като суфле и се трансформира до едно просто обвинение за наличието или липсата на контрол върху печатането на бюлетините от страна на главния секретар”, каза Марин Райков, но отказа да назове кои са институциите или хората, които са били в основата на скандала.

БГНЕС припомня, че скандалът „Костинброд” гръмна на 11 май 2013 г. - ден преди парламентарните избори. При акция на прокуратурата и ДАНС в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, извън тиража от 8 350 000 по договора с Министерски съвет. Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните. На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините. Престъплението се наказва със затвор от 1 до 8 години.