Гласуват актуализацията на бюджета в парламента
Гласуват актуализацията на бюджета в парламента / снимка: БГНЕС, архив
Гласуват актуализацията на бюджета в парламента
76551
Гласуват актуализацията на бюджета в парламента
  • Гласуват актуализацията на бюджета в парламента

България ще вземе дълг от 4,5 млрд. лева, дефицитът ще се вдигне на 3,7%, Националната здравноосигурителна каса ще получи още 100 млн. за тази година.  Това предвиждат актуализациите на държавния бюджет и на Здравната каса, които предстоят да бъдат гласувани от народните представители в пленарна зала.

Новият бюджет на Здравната каса предвижда тя да получи исканите при предишната актуализация 100 млн. лева Управителят на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова заяви, че с тези средства Касата ще започне на чисто 2015 г. и без дефицит.

В прекроения държавен бюджет се предвижда взимане на дълг от 4,5 млрд. лева. Той ще бъде комбиниран като до 3 млрд. лева ще бъдат взети отвън, а финансовият министър Владислав Горанов получи мандат от бюджетната комисия за започване на преговори, още преди първото гласуване на законопроекта в зала. По този начин с окончателното приемане на актуализацията и нейното влизане в сила, за да не се губи време, преговорите за външния заем ще могат да започнат.

В третия проект на Бюджета за тази година обаче се предвижда и дефицитът да се вдигне до 3,7%, което е в разрез с европейските критерии до 3%. Опасенията са, че така България може да влезе в наказателна процедура заради нарушените правила.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче увери, че дефицитът за 2015 г. ще бъде в норми - под или до 3%. От дълга от 4,5 милиарда 2 млрд. ще отидат във Фонда за гарантиране на влоговете в банките за изплащане на гарантираните средства на вложителите в КТБ, част от заема е за помощ на банките, за министерства и за попълване на хазната.