Депутатите отхвърлиха идеята за коледни добавки за всички пенсионери
Депутатите отхвърлиха идеята за коледни добавки за всички пенсионери / снимка: БГНЕС
Депутатите отхвърлиха идеята за коледни добавки за всички пенсионери
76541
Депутатите отхвърлиха идеята за коледни добавки за всички пенсионери
  • Депутатите отхвърлиха идеята за коледни добавки за всички пенсионери

Депутатите отхвърлиха предложението на един от коалиционните партньори в управлението - АБВ, всички пенсионери да получат коледни добавки, стана ясно по време на разглеждането на второ четене на актуализацията на Бюджет 2014 в ресорната комисия. Така по 40 лева ще получат само пенсионерите с доходи до 286 лева, а за останалите няма да има.

Кирил Цочев от АБВ изрази "частично" задоволство от решението на кабинета за коледни добавки за пенсионерите с доход до 286 лева, колкото е прагът на бедност. Така 40 лева ще получат 1 234 000 души. Цочев обаче изрази пред колегите си партийната позиция, че всички 2.1 млн. пенсионери могат и има резерви да получат коледни добавки. Според него средства за добавки към всички пенсии могат да се намерят от параграфите в бюджета за непредвидени разходи, както и от буфери. Така Цочев мотивира предложението си към комисията да увеличи осигурените средства за пенсионни добавки за Коледа от 50 до 110 млн. лв., за да бъдат зарадвани всички възрастни хора.

Председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова обясни мотивите на работната група за отхвърлянето на предложението. Тя обясни, че изплащането на допълнителни суми към пенсиите става чрез системата на Държавното обществено осигуряване, а не чрез социалното министерство, което отговаря за социалните помощи и плащания, така че според нея не е правилно адресирано предложението.

"Второто, което искам да кажа, е, че когато се прави предложение за разходи по закона за държавния бюджет, те трябва да бъдат съпътствани с предложения откъде ще бъдат осигурени тези разходи. Ако Вие наистина знаете къде има резерви, е добре да посочите кое перо от останалите разходни пера трябва да бъде намалено, за сметка на което трябва да бъде увеличена тази сума, а това също не е предложено", обърна се Стоянова към Цочев.

При гласуването предложението не беше прието и в резултат само част от пенсионерите - тези с пенсии до 286 лева, ще получат по 40 лева, с които да посрещнат коледните празници.​