Стартира кампания срещу насилието по отношение на  жените
Стартира кампания срещу насилието по отношение на жените / Thinkstock/Getty Images

Стартира националната кампания „16 дни срещу насилието по отношение на  жените”. Тази година мотото на инициативите в нашата страна е „От Мир в дома към Мир по света”.

Организациите от "Алианс за защита от насилие, основано на пола" само за последната година са предоставили услуги на над 4000 пострадали от насилие предимно жени и деца чрез управляваните от тях  консултативни и кризисни центрове и телефонни линии. Предоставен е временен подслон на над 1000 жени и деца в кризисните центрове на организациите от Алианса. Чрез организациите членове на Алианса са заведени и по-голямата част от делата в страната по Закона за защита от домашното насилие, като са инициирани и подпомогнати производствата по около 700 случаи по закона. Много от случаите на насилие основано на пола, по които нашите организации са осъществили  интервенция през последната година, са комплексни случаи - съчетание на домашно насилие,  сексуално насилие и дори с трафик на жени и момичета.

 

„Пострадалите от домашно насилие и от другите форми на насилие основано на пола в България се нуждаят от засилена защита на техните права и подкрепа от страна на държавата на всички етапи от тяхното възстановяване“, е позицията на организациите и обявиха, че настояват за извеждане като приоритет и незабавно предприемане на стъпки за подписване и ратифициране от България на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, както и за спешно приемане на промени в действащия Наказателен кодекс за засилена защита и наказване на домашно насилие, сексуално насилие и други форми на насилие основано на пола.