Филип Златанов твърди, че отказал да стане защитен свидетел
Филип Златанов твърди, че отказал да стане защитен свидетел / снимка: БГНЕС, архив

Бившият председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов споделя в интервю за „Труд", че е отказал да стане защитен свидетел.

„В следствието в самото начало на мен ми предложиха да стана защитен свидетел - да бъда изведен от страната, да бъда осигурен там, както и семейството ми. Ако свидетелствам срещу властта. Аз веднага казах - не!", разказва Златанов и допълва: „Да се крия цял живот в чужда страна - това е много страшно наказание! Не съм го заслужил, нямам вина.Плюс това нямах какво да кажа против Борсов, против властта...Дадоха ми една нощ на размисля - да бъда осъден или да се съглася да говоря нещо, което някой иска да чуе от мен, а за награда да стана беглец. На другата сутрин повторих: "Не!".

Златанов опровергава информацията на главния прокурор Сотир Цацаров, че бившият шеф на комисията за конфликт на интереси e потърсил контакт чрез адвокат с разследващите и е предложил да говори - да разкаже всичко за начина на въздействие и за източника на всяка „инструкция" в бележника си, срещу споразумение за условна присъда. Според Златанов обвинител номер едно е бил подведен.

По повод на получената присъда от три години и половина затвор на първа инстанция Златанов казва, че вярва в справедливостта на апелативния съд. На въпрос къде са изчезнали тефтерите, той отговаря, че не знае повече от журналиста, който го интервюира, и допълва „Но не се учудвайте, ако изчезна и аз. Или ако се случи нещо на моите адвокати".