Полицаят, убил 18-годишен цветнокож жител на Фъргюсън, отива на съд
Полицаят, убил 18-годишен цветнокож жител на Фъргюсън, отива на съд / снимка: БГНЕС

Голямото жури в щата Мисури е взело решението си по случая със застрелването на цветнокож тийнейджър от Фъргюсън от бял полицай, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Журито е решило полицаят да бъде даден на съд. Очаква се главният прокурор на град Сейнт Луис, в щата Мисури, Боб Маккълъх, да обяви по-късно, че полицаят, прострелял на 9 август 18-годишния Майкъл Браун, който почина от раните си, ще бъде съден, твърдят американски медии. Новината ще бъде съобщена след дълги месеци на дебати в рамките на голямото жури. То дискутираше въпроса при закрити врати.

Убийството на момчето породи вълна от недоволство във Фъргюсън, което е предградие на Сейнт Луис. Недоволство беше изразено и на други места в САЩ.

Майкъл Браун беше убит посред бял ден на улица във Фъргюсън, в който преобладават цветнокожи. Двадесет и осем годишният полицай Дарън Уилсън го застреля с 6 куршума. Тийнейджърът не беше въоръжен. Близки на момчето казват, че то е било застреляно, в момент, в който ръцете му са били вдигнати във въздуха в знак, че се предава. Близки на полицая казват, че той е стрелял при самозащита, защото се страхувал за живота си и смятал, че момчето може да го нарани.

Белият дом обяви, че Барак Обама призовава в случай, че във Фъргюсън днес има отново демонстрации срещу убийството на момчето, те да протекат мирно, предаде Ройтерс.


Източник: БТА