Свършиха евтините държавни имоти за партиите
Свършиха евтините държавни имоти за партиите / снимка: БГНЕС, архив

Партиите в битка за евтини имоти под наем. Изборите вкараха в парламента и много нови политически формации, които по закон имат право на държавни помещения, напомня Нова телевизия. Кой ще се изнася, кой ще се нанася и колко плащат политиците за удоволствието да обитават държавни имоти?

По закон право на държавен имот имат партиите, които са спечелили над 1% от гласовете на парламентарни избори. Нищо обаче не се споменава за коалициите. А в новия парламент те изобилстват. Ако всяка една от съставните им партии пожелае имот, държавата ще трябва да извади ключове за около 40.

„Моля партиите за малко търпение. Ще направим всичко възможно парламентарните партии да получат помещения", обяви областният управител на София Росен Малинов.

Законовата дупка реално позволява на всяка от десетките парламентарни партии да претендира за държавен имот.

„Свободни административни помещения нямаме. А тези, които имаме, са много амортизирани", обясни още областният управител на София.

Няколко от новите звезди на политическия небосклон вече заявили желание да получат имот под наем. Но възникнал проблем. „Повечето искат едно и също помещение", казва Росен Малинов.

Централата на НДСВ се оказва най-желана за новите парламентарни попълнения. Искат я от три страни. Царската партия трябва да напусне апетитния имот в идеалния център на София, тъй като вече няма право на него. Дали това ще стане и кой ще се нанесе е въпрос на дни. Но интересът на партийците е обясним.

„Една новопостроена луксозна сграда върви според мен около 8 евро на квадрат. Нашите са между 4 и 6", обясни областният управител на София Росен Малинов.

ДПС използва 7 етажа в центъра на София. За цялата 2014 година движението ще плати само 14 000 лева.

За щаба си на Позитано 20 БСП плаща близо 70 000 лева. ГЕРБ пък не дължи нищо - още с влизането в централата си направили огромен ремонт и сега той се приспада от наема. 64 000 е наемът на "Атака". Днешните реформатори СДС и ДСБ си имат централи отдавна и плащат за тях средно 10 000 лева. Прощалната сметка на НДСВ е 23 000.

„Нямаме партия, която да дължи наем за повече от 3 месеца", казва още Росен Малинов.

Така през тази година държавата си е прибрала от партиите под формата на наем общо 240 000 лева.

Източник: Novanews.bg