Бизнесът: Искането за 400 лв. минимална заплата е икономическа авантюра
Бизнесът: Искането за 400 лв. минимална заплата е икономическа авантюра / снимка: БГНЕС

Исканията за вдигането на минималната работна заплата на 400 лева са икономическа авантюра според изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той се обяви и против връщането на 10% данък „лихва".

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев коментира намеренията на ГЕРБ за връщане на данък лихва отново на 10%, при сегадействащ 8% с условие през 2017 да отпадне. Той заяви, че приходите за държавата ще са минимални с увеличаването му. Всички лихви за физически и юридически лица са около 1.7 млрд. лв. при новите лихвени условия, приравнено и евро, и лева. Това означава при 10 процента годишно облагане 170 млн. лв. за бюджета, изчисли Данев. И отчете, че приходната част на бюджета няма да бъде съществено подобрена от подобни постъпления.

Данев коментира и искането за рязко повишаване на минималната работната заплата по административен начин, като посочи негативни ефекти от това.

„Подобни ходове не са разумни и във всички случаи ще доведат до определено обезлюдяване на страната в някои региони, закриване на малък и среден бизнес, фалит на малък и среден бизнес", каза той.

Работодатели и синдикати обаче са единодушни за включването на България в Европейския банков съюз за контрол над банковите портфейли.

„Банките в България могат да се разделят на два вида - чуждестранни и български. Чуждестранните изнасят депозитите на българските граждани извън страната ни, а българските банки финансират инвестиционните начинания на собствениците на банките, неясно е дали чрез поставени лица, поставени фирми, тъй като има законово ограничение, разбира се, както в случая с КТБ и за голяма съжаление портфейлите на много от тези банки не е ясно какво е тяхното състояние. Затова и във формата 4+2 сме категорично за включването на България зад банковия съюз, за да има един сериозен контрол", каза Данев.

Божидар Данев коментира и възможността за отмяна на цесиите, като уточни, че от Българската стопанска камара биха подкрепили това намерение само ако е законно.