Джамбазки: Сърбия получила 6 пъти повече пари от нас след наводненията
Джамбазки: Сърбия получила 6 пъти повече пари от нас след наводненията / снимка: БГНЕС, архив
Джамбазки: Сърбия получила 6 пъти повече пари от нас след наводненията
76514
Джамбазки: Сърбия получила 6 пъти повече пари от нас след наводненията
  • Джамбазки: Сърбия получила 6 пъти повече пари от нас след наводненията

Сърбия е получила шест пъти повече евросредства за преодоляване на щетите от наводненията, отколкото България. Това заяви на пресконференция Ангел Джамбазки, посочвайки, че за разлика от западната ни съседка, страната ни е член на Европейския съюз. Джамбазки допълни, че според данните на Министерски съвет България е заявила близо 311 млн. евро за справяне с последиците от летните наводнения, отпуснатите средства от ЕС , обаче са малко над 10 млн. евро.

По думите на Ангел Джамбазки поисканите от България пари за преодоляване на щетите от наводненията са само за първите две наводнения на североизток.

„Виждате какви са щетите - 311 млн., а помощта, която получаваме, е 10 млн. Сумата се изчислява на предварително установен от ЕК метод - 2,5% от преките щети до определения праг от държавата за национално бедствие, плюс 6% от преките щети над прага. Сърбия, която не е член на ЕС, е успяла да защити и получи 6 пъти повече средства от България, която е член на ЕС", обясни той.

Евродепутатът добави, че трябва да бъдат направени спешни промени в Закона за МВР и Закона за защита на населението при бедствия и аварии:

„Довършване на формата на доброволческите формирования за защита на населението. Създаване на действаща система за доброволчески формирования, които да защитават населението при различни бедствия и да има единна спасителна система, която сега е само на хартия в Закона за защита на населението от бедствия и аварии".

Джамбазки съобщи, че парламентарната група на Патриотичния фронт подготвя предложения за поправки в нормативните уредби за устройството на територията, на горите, на водите и на концесиите, с което да бъде сведен до минимум рискът от следващи подобни бедствия.